Ny

Vad har bjork for egenskaper?

Vad har björk för egenskaper?

Virket är medelhårt, har hög elasticitet och är segt. Björkens alla delar går att använda: virke, grenar, blad, sly, näver och rötter. Björk kan användas till nästan allt. Allt från möbler, skidor och tråg till slevar och smörknivar går att göra i björk.

Vad är dåligt med björk?

Nackdelar: Spontan föryngring av björk kan innebära avsevärda röjningskostnader i barrkulturer och under 70-talet betraktades björk närmast som ett ogräs. Naturligt föryngrad björk får ofta dålig virkeskvalitet och har låg produktion. Detta är särskilt uttalat i södra Sverige.

Vilka svampar växer på björk?

Chaga – björkens egen svamp Sprängticka är en svart, knölig svamp som främst växer på björkar. Chaga betyder svamp på ryska och har blivit den internationella betydelsen te gjort på sprängticka. Svampen får sitt unika näringsinnehåll då den växer 15-30 år på björkträdet, suger ut näringen och koncentrerar den.

Är björk miljövänligt?

Både björk och lind har så kallade basiska löv vilket gör att när bladen bryts ner så bildas en basisk förna (döda växt och djurdelar som håller på att brytas ned) och där med ett högre pH i marken. En basisk förna och ett högre mark-pH gynnar många organismer som t. ex. nedbrytande bakterier och daggmaskar.

Är björk bra för miljön?

Björk viktig för biologisk månfald Björken har stor betydelse för den biologiska mångfalden och för att skogen ska få certifieras är det ett krav att en viss andel av skogen är löv – minst tio procent. BillerudKorsnäs arbetar med att öka andelen lövskog, bland annat genom att spara lövträd vid röjning och gallring.

Vad växer på björken?

I dag används björk huvudsakligen till finpapper, spån- och träfiberskivor, plywood, möbler, slöjd och inredningar. Till möbler och slöjd är masurbjörk speciellt eftertraktat. Masur kallas det när veden vuxit i oregelbundna veck med stora svulster på stammen, vilket ger vackert mönstrad ved.

Share this post