Trendig

Maste man ta ut lon for att fa friskvardsbidrag?

Måste man ta ut lön för att få friskvårdsbidrag?

För att få ett skattefritt friskvårdsbidrag krävs en anställning – alltså att den anställde får lön och blir beskattad i företaget. Den som driver en enskild firma räknas inte som anställd och kan därför inte göra avdrag för friskvård.

Hur bokför man friskvård i aktiebolag?

Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

När får man tillbaka friskvårdsbidrag?

Kvitton som inkommer mellan lönekörningsdagen i december fram till årsskiftet (ca 14 dagar) kan inte nyttjas till friskvårdsbidrag under 2021. Den anställde går i detta fall miste om friskvårdsbidraget för 2021. Däremot kan man enligt Skatteverket använda kvittot till 2022 års friskvårdsbidrag.

Hur mycket friskvård får man dra av?

För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt måste alla i personalen få samma belopp och samma villkor. Friskvårdsbidraget måste också vara av mindre värde. Det innebär maximalt 5 000 kronor per år. Betalar arbetsgivaren ut mer än 5 000 kronor får du betala skatt på hela friskvårdsbidraget.

Vad är avdragsgillt som friskvård?

Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

När kan man få friskvårdsbidrag?

Sedan januari 2018 kan man till exempel använda sitt friskvårdsbidrag till segling och golf. I juli 2020 lades ytterligare friskvårdsaktiviteter till, däribland agility, motorcross, sportfiske, självförsvarskurser, paintball, westernskytte och enduro.

Share this post