Rekommendationer

Varfor far jag massa leverflackar?

Varför får jag massa leverfläckar?

Orsaken till denna melaninansamling är både genetisk och ett resultat av att huden utsätts för solljus. Födelsemärken kan vara medfödda men det är vanligt att de gör debut någon gång under de första levnadsåren. Därefter brukar man få fler och fler fram till trettioårsåldern.

Hur ska man behandla malignt melanom?

Det säkraste och effektivaste sättet att behandla malignt melanom är i de flesta fall att operera bort hudförändringen. Vid malignt melanom är en operation i många fall tillräcklig behandling, ibland behöver man operera 2 gånger på plats, syftet med den andra operationen är att minska risken för lokala återfall.

Vad är nodulärt melanom?

Nodulärt melanom. Nodulärt melanom, eller knutformat melanom, växer redan tidigt ner i huden. Melanomet är vanligare bland personer över 50 år. Det sitter ofta på huvudet eller halsen. Akralt lentiginöst melanom. Akralt lentiginöst melanom är en ovanlig typ av malignt melanom som inte alls beror på solstrålning.

När är malignt melanom sällsynt?

Malignt melanom förekommer i alla åldrar, men är mycket sällsynt hos barn. Genomsnittsåldern när diagnosen ställs är när patienten är omkring 60-70 år. Ofta ställs diagnosen något tidigare hos kvinnor. Malignt melanom kan även uppkomma i ögat och benämns då okulärt malignt melanom (ögonmelanom).

Får du ett nytt födelsemärke i trettioårsåldern eller senare kan det vara bra att kolla upp det. Det är även viktigt att vara uppmärksam på om befintliga märken börjar förändras. Nya eller förändrade födelsemärken kan nämligen vara ett tecken på malignt melanom, en typ av hudcancer.

Hur snabbt kan man få en leverfläck?

Lentigo maligna melanom Förstadiet till denna typ av malignt melanom heter lentigo maligna. Det kan du ha i flera år. Under den tiden kan förändringen bre ut sig på huden, ibland flera centimeter.

Share this post