Rekommendationer

Vad maste finnas pa en motorcykel?

Vad måste finnas på en motorcykel?

Reflexer, backspeglar och all annan belysning som är viktiga för trafiksäkerheten kontrolleras, till exempel blinkers, bromsljus och strålkastare. För tre- och fyrhjuliga motorcyklar ska det finnas en fungerande varningstriangel som går att montera. Montera gärna innan besiktningen.

Hur svänger en motorcykel?

Du trycker framåt med handen på den styrsida som du vill svänga åt. Skall du svänga åt höger trycker du alltså på höger handtag. Ju mer kraft desto mer kommer motorcykeln att vilja svänga.

Är min mc Besiktningsbefriad?

Motorcyklar som är 40 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

Hur mycket får en motorcykel låta?

Helfordonsgodkända motorcyklar har en tillverkarskylt där decibelnivå vid ett visst varvtal är angivet (exempelvis 91 dB vid 3 000 rpm). Denna nivå får inte överskridas med mer än 5 decibel. Alla äldre motorcyklar, amatörbyggda motorcyklar samt de som importerats från tredje land saknar tillverkarskylt.

Måste man ha backspeglar på motorcykel?

Två backspeglar ska finnas monterad på tvåhjulig motorcykel tillverkad efter 2004. På MC tillverkad innan 2004 behövs ingen backspegel. Vid besiktning av MC tillverkad efter 2004 med endast en backspegel monterad riskerar du en så kallad trea, anmärkning utan ombesiktning.

Hur många lyktor krävs baktill på en motorcykel?

Alla motorcyklar måste baktill vara utrustad med en baklykta med rött ljus, en bromslykta med rött ljus och en registreringsskyltlykta med vitt ljus. Alla motorcyklar måste även vara utrustade med körriktningsvisare (blinkers) som syns både framifrån och bakifrån, de måste dock inte sitta baktill.

Hur fungerar Motstyrning?

Genom att styra åt motsatt håll ”ramlar” man åt det håll man vill åka. Genom att hålla tryck på styret genom svängen behålls önskad lutning och svängradie. Denna effekt blir större ju högre hastigheten är. Man kan också använda gasen för att justera lutningen (svängradien) under sväng.

Hur funkar Motstyrning?

Motstyrning innebär att du får framhjulet att peka utåt i kurvan (och motorcykeln att luta inåt) genom att mjukt men bestämt skjuta eller trycka på styret på samma sida som åt det håll du ska svänga.

När är bilar Besiktningsbefriade?

Fordon som är 50 år (mc 40 år) eller äldre är besiktningsbefriade om de har en godkänd kontrollbesiktning gjord när de har blivit 50 år. Vid beräkning av åldern utgår man ifrån ”Fordonsår” i vägtrafikregistret.

Vilken årsmodell är Besiktningsfri?

Alla bilar som är av årsmodell 1968 eller äldre blir från i år besiktningsfria förutsatt att de godkänts i en kontrollbesiktning de två senaste åren. Bilar som är mellan 30 och 49 år gamla måste även fortsättningsvis kontrollbesiktigas vartannat år.

Hur högt får ett fordon låta?

Regler om buller från motorfordon på väg finns i Vägverkets föreskrifter om bilar och släpvagnar som dras av bilar. Ljudet från en personbil får inte överstiga 74 dB(A). Tillåten ljudnivå från buss och lastbil är 76-80 dB(A) beroende på fordonets totalvikt.

Share this post