Rekommendationer

Hur ser myggbett ut om man ar allergisk?

Hur ser myggbett ut om man är allergisk?

Ibland kan myggbett svullna upp kraftigt och klia mycket, till exempel om du är överkänslig mot myggbett eller om du blivit stucken någonstans där huden är tunn och känslig, som på ögonlocket. Myggbett på ögonlocket kan svullna och täcka hela ögat, framför allt hos barn.

Har man på myggbett?

Både knott och myggor suger blod. Knott bits medan myggor använder sin sugsnabel. Genom att spruta in sin saliv i huden så stelnar inte blodet och på så sätt hinner de suga klart. Vårt immunförsvar är känsligt mot saliven och reagerar därför genom att huden börjar klia och rodna.

När immunförsvaret reagerar för att skydda kroppen får du en allergisk reaktion. Myggbett, bistick eller getingstick som orsakar allergi ger kraftigare reaktioner med svårare klåda, svullnader och ofta ett försämrat allmäntillstånd.

Hur får man inte myggbett?

Hur kan jag förebygga bett?

  1. Använd ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger.
  2. Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.
  3. Smörj myggmedel på de ställen som du inte kan täcka.
  4. Använd myggnät till barnvagn och barnsäng.
  5. Prova mygghatt för att undvika bett i ansiktet.

När får du en allergisk reaktion?

När du får en allergisk reaktion är det kroppens immunförsvar påverkas och sätts ur spel. Immunförsvaret har som uppgift att skydda kroppen från de mest vanliga bakterier och virus. Men när du blir allergisk är det något i kroppens immunförsvar som reagerar onaturligt starkt på vissa ämnen.

Vad är en allergisk reaktion av ett getingstick?

En allergisk reaktion av ett getingstick kan börja som klåda och nässelutslag på andra ställen än där man blev stucken, samt stickningar i mun och svullnad runt ögon och mun. Kräkningar, illamående, blodtrycksfall och andningssvårigheter betyder att situationen är akut och kräver omedelbar behandling med adrenalin.

Hur många personer har allergi mot getingstick?

I Sverige har ungefär en procent av befolkningen allergi mot getingstick, eller så kallad insektsallergi. Det är ganska ovanligt att få en svår allergisk reaktion av getingstick, men tillståndet kan i vissa fall vara livshotande. I Sverige dör i genomsnitt två personer varje år efter att ha fått en anafylaktisk chock av ett bi- eller getingstick.

Varför är du allergisk mot något speciellt ämne?

Vid allergi är du allergisk mot ett speciellt ämne. Du kan reagera genom att till exempel få rinnande snuva, tungt att andas, kliande ögon eller hudutslag. Det är ovanligt, men ibland kan du få en svårare allergisk reaktion.

Share this post