Rekommendationer

Hur gor man med brist pa insulin?

Hur gör man med brist på insulin?

Vid brist på insulin kan kroppen inte tillgodogöra sig sockret i maten och därmed stiger sockerhalten i blodet. Insulin är ett hormon som bildas i bukspottkörteln och har till uppgift att se till att sockret som vi äter kan användas som bränsle i musklerna och att det kan lagras som energi i levern. Typ 1 diabetes

Vilken insulinpenna passar bäst för dig?

Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Hur ska insulin injiceras?

Hur ska insulin injiceras? Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst. Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt.

Hur viktigt är det att ge något efter att insulinet getts?

Insulingivning Det är mycket viktigt att ge något att äta direkt efter att insulinet getts. Många insulinsorter innehåller snabbverkande insulin vilket kan leda till lågt blodsocker (hypoglykemi) om personen inte äter. Insulingivning Nedanstående urval av information är hämtad från Vårdhandboken, 2018-01-19 Val av injektionsställe

Hur undviker man att insulinet blir för varmt?

Insulinet måste ha rätt temperatur för att fungera. Insulinet får inte bli under 0 grader eller frysa, då blir det totalt förstört. Blir insulinet för varmt, dvs över 30 grader förlorar det också sin effekt, dock under ett långsammare förlopp. Här kommer tips på hur man undviker att insulinet blir för varmt.

När skall insulinet förvaras i kylskåp?

Insulin skall förvaras mörkt och kallt. Bästa platsen för oöppnade förpackningar är i kylskåpets dörr där det inte finns risk att det fryser. Skulle insulinet frysa skall det genast kastas då verkningstiden kan förändras. Insulin som förvaras i kylskåp håller till det datum som står angivet på förpackningen.

Share this post