Populära

Hur fungerar en Audiometer?

Hur fungerar en Audiometer?

Audiometern skickar toner på olika frekvenser och av olika styrka in i ett öra i taget. Medan du hör efter de olika tonerna, blir du ombedd att trycka på en knapp varje gång du kan höra något. Audionomen letar efter den svagaste ton som du kan höra. Ibland kan hörseltestet också omfatta andra tester såsom ett taltest.

Vad är Hörgräns?

Man mäter för varje ljudfrekvens vid vilken ljudnivå som en testpersons öra kan uppfatta ljud i form av rena sinustoner (hörtröskel). Den undre hörgränsen definieras som den lägsta ljudtrycksnivå hos en sinusformig ljudvåg som vid en viss frekvens och givna betingelser i övrigt framkallar en hörselförnimmelse.

Vad är Tonaudiometri?

Tonaudiometri. Hörseln undersöks oftast med en undersökning som kallas tonaudiometri. Då undersöker audionomen om det är skillnad på hörseln i höger och vänster öra med en så kallad stämgaffel. Den är i metall och ser ut som en gaffel med två pinnar och ett handtag.

Vad är en hörselnedsättning?

En hörselnedsättning brukar graderas som lätt, måttlig eller grav, ungefär så som diagrammet nedan visar. Oavsett hörselskadans omfattning kan den innebära att ljudet blir svagare, att det blir oskarpt, att vissa ljudområden faller bort, att ljudet förvrids och att det blir svårt att skilja olika ljud från varandra.

Vad är orsakerna till nedsatt hörsel?

Vanliga orsaker till nedsatt hörsel på grund av ledningshinder: 1 Vaxpropp. 2 Öroninflammation. 3 Öronkatarr. 4 Otoskleros, en sjukdom som gör att stigbygeln i örat blir mindre rörlig.

Varför skador på hörselnerven bakom Snäckan?

Skador på hörselnerven bakom snäckan är en sällsynt typ av sensorineural hörselnedsättning, När orsaken är virus är sjukdomsförloppet mindre kraftigt, men kan hålla på längre och ibland med flera sjukdomsomgångar. I det akuta skedet av en hjärnhinneinflammation kan inflammationen sprida sig till hörselnerven och innerörat.

Share this post