Blogga

Nar ska visir anvandas i varden?

När ska visir användas i vården?

När dina arbetsuppgifter innebär en risk för stänk av kroppsvätskor ska du alltid skydda ditt ansikte. Under pandemin med covid-19 är grundregeln att du ska använda ett visir i kombination med ett vätskeresistent munskydd (klass IIR) när det finns risk för stänk av kroppsvätskor.

Måste man ha visir på jobbet?

Vid arbete i någon annans hem, där personer har misstänkt, eller konstaterad covid 19, ska andningsskydd och visir användas. På arbetsplatser är det viktigt att ha en god ventilation, vädra och hålla avstånd till varandra för att minska smittspridningen. Mer information finns på Arbetsmiljöverket.

Hur hantera visir?

Desinfektera arbetsytan och vänd på visir/skyddsglasögon för att desinfektera utsidan. Förvara visir/skyddsglasögon på ren och torr plats utan risk för stänk. Desinfektera arbetsytan med ny engångs torkduk och riklig mängd alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med tensid. Ta av handskar och plastförkläde.

Kan man återanvända visir?

Ett skyddsvisir som används som personlig skyddsutrustning för att skydda arbetstagare ska användas enligt tillverkarens bruksanvisning. – Det är inte tillåtet att återanvända och rengöra engångsvisir om det inte finns instruktioner om det i tillverkarens bruksanvisning.

Hur ska visir användas?

Exempel på användningsområde för visir: Vid all användning av visir är det viktigt att användaren inte vidrör visiret med sin händer under användandet. Detta riskerar att kontaminera händerna och på så sätt föra eventuell smitta vidare. Skulle visiret vidröras ska händerna desinfekteras direkt.

Hur förvarar man visir?

Desinfektera förvaringsytan vid arbetspassets slut. Mellan arbetspass förvaras visiret i första hand som ovan, om det inte går att lösa kan de förvaras i klädskåp packat i ren påse. Om visiret måste rättas till under patientarbete spritas händerna före och efter.

Är visir engångs?

Visir/skyddsglasögon som av producenten klassificeras som engångs/för engångsbruk ska inte återvändas när det används i syfte att skydda personal från smitta.

Hur tvättar man ett visir?

Rengör visiret regelbundet med ljummet vatten och tvål med en mjuk trasa. Handdiskmedel är bra för klibbiga insekter. En våt trasa kan placeras på visiret så att smuts lätt kan avlägsnas efter hand. Använd en trasa eller en ren handduk att torka visiret.

Hur rengöra visir?

med ytdesinfektionsmedel. Börja med att desinfektera visirets insida. bordsytan desinfekteras, därefter läggs visiret tillbaka med insidan mot bordsytan. Desinfektera därefter visirets utsida.

Share this post