Allmänning

Varfor hojs inte milersattning?

Varför höjs inte milersättning?

Det är viktigt att poängtera att ingen del av prisuppgången under året beror på några politiska initiativ om höjda drivmedelsskatter. Den så kallade BNP-indexeringen pausades för 2021 och 2022, något som medför en lägre energiskatt.

Vad räknas som mil i tjänsten?

Det är viktigt att du kan visa vilka resor du har gjort i tjänsten och det gör du enklast genom att noggrant föra en körjournal. Har du haft flera arbetsgivare under året får du räkna ihop alla mil du har kört i tjänsten hos de olika arbetsgivarna.

Vem får köra en tjänstebil?

Bruk av förmånsbil Bilen får nyttjas av den anställdes familjemedlemmar, det vill säga maka/make, sambo och barn samt av annan anställd i företaget för tjänsteärenden. Den som innehar bilen ansvarar för bilen även om den brukas av annan person än av medarbetaren själv.

När höjs reseersättningen?

Det är hög tid att regeringen höjer den skattefria ersättning som anställda får när de använder egen bil i tjänsten. Beloppet är oförändrat sedan 2007. Den skattefria ersättning som en anställd kan få för användande av egen bil i tjänsten är 18,50 kronor/mil.

Vad är Körersättning?

Begreppen milersättning och bilersättning betyder samma sak och innebär att när du reser med egen bil i tjänsten kan din arbetsgivare betala ut en skattefri milersättning till dig genom ett traktamente eller kostnadsersättning. Om du inte har fått ersättning från arbetsgivaren kan du göra avdrag i din deklaration.

Vad ska man fakturera för milersättning?

Vid fakturering av milersättning är det 18,50 kronor/mil som är skattefritt. Det hindrar dock inte från att fakturera ett annat belopp, det får du komma överens om med kunden. Låt säga att ni har bestämt 30 kronor/mil och du ska fakturera 10 mil.

Vad ska man ha i milersättning?

Egen bil i tjänsten Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön. Har du fått en lägre ersättning än 18,50 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen.

Share this post