Blogga

Nar ar det tradition att ata kraftor i Sverige?

När är det tradition att äta kräftor i Sverige?

KonsumentSvenskarna har ätit kräftor åtminstone sedan 1500-talet. Ursprungligen var det en rätt för kungar och adelsmän; kung Erik XIV lät odla kräftor i vallgravarna runt Kalmar slott. Kräftorna åts inte hela utan ingick i olika färser och stuvningar. På 1800-talet blev kräftorna populära hos den breda allmänheten.

Första gången kräftor nämns i svensk gastronomi är dock i ett brev från Erik XIV till fogden på Nyköpingshus daterat 1562, där kungen befaller att man ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Vi vet också att kung Erik odlade kräftor i de vattenfyllda vallgravarna runt Kalmar slott.

När ska man äta kräftor?

Kort svar: Något givet datum för kräftpremiären finns inte längre men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti – ex. den 7-8 augusti eller första onsdagen i augusti. Kräftor har vi ätit i Sverige sedan åtminstone senmedeltiden.

När började man fira kräftskiva?

Men företeelsen med fest i samband med kräftfisket, där kräftorna äts hela och kalla, uppkom så sent som i slutet av 1800-talet, då i form av den borgerliga ”kräftsupen” vilket var ett festligt sätt att ta farväl av sommaren och välkomna den annalkande hösten.

När började man äta räkor i Sverige?

I Sverige blev det populärt att äta räkor på 1500-talet, men då bara bland högreståndspersoner. Folket tyckte det var orent att äta skaldjur, som uppfattades som en sorts insekter. Fisket var mycket småskaligt.

När slutar Kräftsäsongen?

Kräftfiske och kräftskivor hör till många finländares sommar. Kräftfiskesäsongen inleds den 21 juli klockan 12 och pågår fram till sista oktober. Då kräftfisketillstånden är i skick och redskapen märkta samt desinficerade kan man njuta fullt ut av kräftfisket.

När var kräftpremiären förr?

Datumen för förbudet att fiska kräftor ändrades flera gånger från dess att det år 1878 blev förbjudet att i Hjälmaren fiska kräftor under juni och juli månad. Det var ett tag så utbrett att du inte fick fiska kräftor mellan den 1 november och den 7 augusti. Detta gör att datumet för kräftpremiären blev den 8 augusti.

Hur länge pågår kräftskiva?

Kräftsäsongen pågår ända till slutet av september, men att börja i tid har aldrig skadat.

Varför har man hatt på kräftskiva?

Kräftor i ett historiskt perspektiv Men företeelsen med fest i samband med kräftfisket, där kräftorna äts hela och kalla, uppkom så sent som i slutet av 1800-talet, då i form av den borgerliga ”kräftsupen” vilket var ett festligt sätt att ta farväl av sommaren och välkomna den annalkande hösten.

Share this post