Trendig

Vad ar Sulfiditet?

Vad är Sulfiditet?

Sulfiditeten kan tolkas som den andel av alkalit i aktivt alkali (AA) som härrör från natriumsulfid (Na2S). Vanliga värden för sulfiditet är 25-40%. I princip gäller att ju högre sulfiditet man har i vitluten, desto bättre massaegenskaper erhålles.

Vad innehåller svartlut?

Svartlut bildas vid tillverkning av pappersmassa enligt sulfatprocessen och utgörs av de förbrukade kokkemikalierna samt från veden utlöst vedsubstans. Kokkemikalierna tillförs veden i form av så kallad vitlut innehållande i huvudsak natriumhydroxid och natriumsulfid i lösning.

Vad är Högtrycksånga?

Högtrycksånga sanerar även bort virus och andra mikropartiklar… Därför symboliserar rent vatten i form av högtrycksånga den nya tillgängliga formen av sanitet. Citat hämtade från Användning av högtrycksånga vid sanitet inom livsmedelshantering och industri, av medicine licentiat Henrik Appelqvist.

Vad innehåller grönlut?

Grönlut består av en lösning av framför allt natriumsulfid (Na2S) och natriumkarbonat (Na2CO3). Vidare erhålls mindre mängder natriumsulfat (Na2SO4), natriumsulfit (Na2SO3) och natriumtiosulfat (Na2S2O3). I sodapannan önskar man omvandla så mycket av svavlet som möjligt till reducerad form (som sulfid).

Vad består tallolja av?

Talloljans beståndsdelar kan delas upp i följande kategorier: Fettsyror, hartssyror och neutralämnen samt små mängder lignin. Genom destillation kan råtalloljan delas upp i följande fraktioner: tallfettsyra, tallharts och beckolja.

Vad framställs ur tallolja?

Talloljan utvinns från svartlut Sulfatmassafabrikernas avkok i framställning av pappersmassa kallas svartlut. Svartluten innehåller bland annat den råtallolja som Preem genom sitt delägda bolag SunPine tar om hand och slutligen föräldlar till biodiesel.

Vad är tallsåpa?

Vanliga fetter idag är tallolja, tallolja är en restprodukt från pappersmassaindustrin som destilleras och förtvålas till tallsåpa. Linolja är en annan vanlig bas i såpa. Förr var grönsåpa kokad på hampolja vanlig, idag är grönsåpa oftast färgad tallsåpa.

Share this post