Ny

Vad ar mage polyper?

Vad är mage polyper?

Magen polyper är små utväxter på slemhinnan i magen. De förekommer endast i cirka en procent av befolkningen, enligt Mayo Clinic, och sällan utvecklas till cancer Typer . Hyperplastiska mage polyper är vanligast. Fundic körtel polyper förekommer i den övre delen av magsäcken (fundus).

Vad är en polyp i magsäcken?

En polyp i magsäcken är en lokal, oftast liten, förhöjning av slemhinnan och kan bero på en massa olika saker. Ungefär 1 av 20 patienter som gastroskoperas har små polyper. De flesta av dessa är helt ofarliga, men för att veta det behöver man ta ett slemhinneprov (biopsi).

Varför är polyper ofarliga?

Polyper – vanligt och oftast ofarligt. Polyper är en utväxt av vävnad från en slemhinna. De ser ut som en liten knopp och kan finnas i alla möjliga slemhinnor, exempelvis i näsan, tjocktarmen, livmodern, halsen och underlivet. Polypernas storlek kan variera, vissa kan vara upp till en centimeter. Ibland kan det finnas flera polyper samtidigt.

Vad är polyper i tjocktarm?

Vad är polyper? Polyper i tjocktarm. Polyper är utväxter på slemhinnan i tjocktarmen (kolon) och ändtarmen (rektum). De är ofta godartade men kan ibland utvecklas till cancertumörer (kolorektal cancer). Polyper är relativt sällsynta före 50 års ålder, men ökar till 50 % hos personer över 70 år i länder med hög förekomst.

Kan du ha näspolyper?

Näspolyper sitter oftast så långt in i näsan att du inte kan se dem själv. Du kan ha en eller flera polyper, de kan också variera i storlek. Det är inte farligt att ha näspolyper men de kan göra det svårt att andas genom näsan. Det är också viktigt att utesluta andra orsaker till besvären om de är långdragna.

Varför får barn näspolyper?

Det är ovanligt att barn får näspolyper. I dessa sällsynta fall bör barnet undersökas av en barnläkare eller en öron-näsa-halsläkare. Näspolyper är inte detsamma som adenoiden eller körteln bakom näsan, som ibland kallas för polyp bakom näsan. Körteln bakom näsan sitter i översta delen av svalget och består av lymfvävnad.

Share this post