Blogga

Vad ar en Mangdforteckning?

Vad är en Mängdförteckning?

Syftet med en mängdförteckning är att, som en del av förfrågningsunderlaget och kontraktshandlingarna, redovisa mängd av visst arbete, med eller utan beskrivning av utförande, funktion eller kvalitet. Mängdförteckning kan upprättas med reglerbara eller oreglerbara mängder.

Vad är mer Bygg?

Den riktar sig i första hand till projektör som upprättar mängd- förteckning och beskrivning i ett förfrågningsun- derlag, men naturligtvis även till anbudsgivare och entreprenör. Under arbetet med MER Anläggning 07 har formuleringen och tolkningen av tillämpningsreglerna diskuterats ingående.

Vad är mät och ersättningsregler?

Inledningsvis står det i MER: ”Mät- och ersättningsregler – MER är anpassade till AMA och är avsedda att användas vid för- teckning av mängder och vid mätning och ersättning av arbete.”

Vad är Omer?

Omer är ett pojknamn med arabiska ursprung, betyder långlivade.

Vad är fall B?

Fall B avser att schaktmassorna är överskott och ska bortforslas och omhändertas av entreprenören. Fall B vid fyllning avser nyanskaffning av massor. Mätning sker i teoretisk sektion och/eller inom teoretiska begränsningslinjer samt i verklig lutning om inget annat anges.

Vad menas med Pyramidregeln?

Pyramidregeln innebär att alla texter under en kod och rubrik gäller tillsammans med alla överordnade koder, oavsett om de är medtagna i beskrivningen eller inte.

Vad är mer i AMA?

MER är anpassade till AMA och är avsedda att användas vid förteckning av mängder och vid mätning och ersättning av arbete. Det är viktigt att följa reglerna för hur uppdelning och prissättning ska gå till. Den tekniska beskrivningen inleds med: ”Denna tekniska beskrivning ansluter till AMA Anläggning 13.”

Vad innebär fall b?

Vad betyder mer AMA?

Allmän material- och arbetsbeskrivning, AMA, är en serie av referensböcker som ges ut av AB Svensk Byggtjänst. Dessa kompletteras med RA, Råd och Anvisningar, och ger god hjälp vid upprättandet av förfrågningsunderlag och bygghandlingar för entreprenader.

Vad är fall a och fall b?

Massor Fall A avses lämnas kvar inom arbetsområdet och återanvändas. Fall B avser att schaktmassorna är överskott och ska bortforslas och omhändertas av entreprenören. Fall B vid fyllning avser nyanskaffning av massor.

Hur vet man vilken version av AMA som gäller i det konkreta fallet?

För att få föreskrifter i AMA att gälla i det enskilda projektet upprät- tas en teknisk beskrivning som inleds med meningen ”Denna beskrivning ansluter till AMA 98”. Därmed gäller de texter i AMA som man åberopar genom att ange kod och rubrik i beskrivningen samt de överordnade texterna som gäller enligt pyramidregeln.

Vad betyder fall A?

Fall A och fall B Fall A innebär något förenklat schakt av massor som inte behöver köras från platsen, medan fall B innebär schakt av massor som av någon anledning måste köras iväg. En tumregel är att fall A-massor endast är avfall om de är förorenade, medan fall B-massor är avfall oavsett hur rena de är.

Share this post