Trendig

Varfor blir man trott av allergi?

Varför blir man trött av allergi?

Om du är tröttare än vanligt vissa tider på året, till exempel på vår och sommar, kan det hända att du har pollenallergi. Oftast har man i så fall även andra vanliga allergisymtom, till exempel rinnsnuva och nästäppa, nysningar, kliande, röda och svullna ögon, och klåda i hals och näsa.

Kan pollenallergi orsaka trötthet?

Symtom vid pollenallergi. De vanligaste symtomen vid pollenallergi, som även kallas för hösnuva, är besvär från ögon och näsa. Allergi orsakar också trötthet, vilket ofta är väldigt påfrestande. Det spelar ingen roll om du är allergisk mot trädpollen eller gräspollen – symtomen är desamma.

Vilka allergi blir man inte trött av?

Den behandling som oftast är bäst att börja med är antihistaminer i tablettform som inte gör dig trött. Det kan vara tabletter som innehåller till exempel loratadin eller desloratadin. De brukar hjälpa inom en timme och är effektiva mot ögonbesvär, men hjälper även bra mot nysningar och rinnsnuva.

Varför blir man trött av allergi? Om du är allergisk mot pollen har du kanske märkt att du blir tröttare på våren när träden blommar som mest. Det beror på att immunförsvaret går på högvarv när man ständigt utsätts för något som man inte tål. Men det är inte alla allergiker som drabbas.

När ska du söka vård för en allergisk reaktion?

Om det är första gången du får en kraftig allergisk reaktion ska du genast söka vård. Det gäller även om du tycker det lugnar ned sig. Du som söker vård för en svårare allergisk reaktion brukar få antihistamin och kortison i form av tabletter, och vid en svårare reaktion även en spruta med adrenalin.

Varför är du allergisk mot något speciellt ämne?

Vid allergi är du allergisk mot ett speciellt ämne. Du kan reagera genom att till exempel få rinnande snuva, tungt att andas, kliande ögon eller hudutslag. Det är ovanligt, men ibland kan du få en svårare allergisk reaktion.

Share this post