Frågor

Vart vander jag mig om det star fel i min journal?

Vart vänder jag mig om det står fel i min journal?

Vad ska jag göra? Jag rekommenderar dig att vända dig till din vårdgivare och förklara att det blivit fel i din journal och därmed begära rättelse av uppgiften. Om vårdgivaren inte vill göra en rättelse har du rätt att begära att det förs in en anteckning i journalen om att du anser uppgiften oriktig.

Kan man ändra i journalen?

Ingen får ändra i journalen Det är förbjudet att radera eller göra text oläslig i en journal. Den som antecknar i journalen får bara rätta felaktigheter genom att markera det som är felaktigt och skriva in nya anteckningar.

Vad står i din Journal?

Varje gång du söker eller får vård förs en journal. I din journal finns bland annat anteckningar och information om diagnoser och provsvar. Läs mer om vad en journal är här. För att läsa vad som står i din journal via nätet måste du logga inmed e-legitimation.

Hur gör du att försegla din Journal?

Att försegla sin journal är inte samma sak som att spärra den. Med en spärr gör du så att dina journaluppgifter från en viss del av vården, till exempel en mottagning, bara blir tillgänglig för personal inom den delen av vården. Vårdpersonal inom andra delar av vården kan inte läsa dem.

Hur länge måste journaler sparas?

Journaler måste sparas i minst tio år efter den senaste anteckningen. I vård som drivs av en region sparas en stor del av journaluppgifterna för all framtid. Även privata vårdgivare är skyldiga att behålla journalerna i tio år, därefter får de förstöras. Elektroniska journaler sparas inte på internet, utan i lokala journalsystem.

Hur kan du läsa din journal via nätet?

Läs din journal via nätet Du som är 16 år eller äldre kan läsa information ur din journal genom att logga in. Hur mycket information som visas beror på i vilken region som du har behandlats. Du kan läsa vad som står i din journal via nätet när du har loggat in med e-legitimation. Varje gång du söker eller får vård förs en journal.

Share this post