Ny

Hur foroka mabar?

Hur föröka måbär?

Bästa sättet att sticklingföröka måbär, är att ta tillvara kvistar vid häckklippningen. TA sedan bort bladen på två tredjedelar och stick ner sticklingen i vanlig utomhusjord. TÄCK INTE MED PLAST! Då kommer de bara att mögla!

Hur plantera måbär?

Till en klippt häck (t ex måbär, liguster) är det viktigt att det inte blir för glest, 3–4 plantor per meter. Till en friväxande häck 1–3 plantor per meter (exempelvis syren, häggmispel, spirea). Av buxbom och lavendel 4–6 plantor och av tuja, idegran 2–5 plantor per meter.

Hur gödslar man en häck?

Gödsla häcken vår och höst med Algomin Trädgårdsgödsel. Sprid en tunn sträng med gödsel på vardera sidan av häcken i droppkanten av grenarna, cirka 1 msk/meter och sida, och mylla ner. Vintergröna häckar vill gärna ha en giva till under sommarmånaderna för att behålla lystern på bladen.

Hur sköter man en Måbärshäck?

Måbär som häck bör klippas regelbundet som formad häck. Som friväxande häck ger den mer blom och bär men man bör ändå korta in långa skott och hålla efter häckens bredd i sidorna så den inte fläker ut sig. Kraftig beskärning görs under vårvintern innan de grönskar.

När ska man gödsla Måbärshäck?

Använd gärna Algomin Växa till buskar, perenner, träd, rosor, frukt och bär under vår och sommar och Algomin Trädgårdsgödsel under hösten. Jag hoppas att Du får en fin måbärshäck!

När gödsla Måbärshäck?

Undvik gödsling vid starkt solsken, gödsla helst när det är mulet eller på kvällstid. Gödsla aldrig sent på hösten. Gödningsgivan bör vara ca 3-5 kilo per 100 kvm utav något fullgödningspreparat (NPK).

När tar man klack sticklingar på buxbom?

Buxbom går att göra sticklingar av när som helst på året….Så här förökar du buxbom från sticklingar:

  1. Ta tillvara klippet efter beskärningen och använd det som sticklingar.
  2. Ta bort de nedersta bladen och lämna ca tre-fem blad i toppen.
  3. Sätt sticklingarna i sandblandad jord, planteringsjord går bra.

Hur tar man skott från syren?

Gräv med en spade eller lirka upp dem med en grep. Rotskotten sitter fast i utlöpare från de större plantorna och det kan behövas en sekatör för att klippa av utlöparen. Gräv ut ordentligt runt rotskottet så att det säkert följer med en rotbit med många små rottrådar. Utan dem klarar den sig inte.

Hur tätt plantera Måbärshäck?

Planteringsavståndet beror på växtslag, om häcken ska vara klippt eller friväxande, hur stora plantorna är och hur bråttom man har. Till en klippt häck (t ex måbär, liguster) är det viktigt att det inte blir för glest, 3–4 plantor per meter.

Hur klippa buxbom klot?

Om du vill forma din buxbom till ett prydligt klot är det bäst att använda busktrimmare/kantsax. Jobbet går mycket lättare med sladdlös busktrimmare/kantsax. Börja trimma längst upp på klotet. Här avgörs hur högt klotet ska vara.

Share this post