Ny

Vad ar en GC bana?

Vad är en GC bana?

En gång- och cykelbana kallas av trafikplanerare för GC-bana. Den kan vara uppdelad i skilda banor för cyklar och gående, eller kombinerad. Den senare är avsedd för bägge trafikslagen utan någon inbördes separation och skyltas med en cykel- och en fotgängarsymbol under varandra utan skiljelinje emellan.

Vem ansvarar för cykelbanor?

Privata fastighetsägare har ansvar för trottoarer intill sina fastigheter, men inte cykelbanor. Inträngande vegetation från privat mark hanteras genom information till fastighetsägaren och om inte åtgärder vidtas går ärendet vidare till Stadsbyggnadskontoret.

Vad gäller på gemensam gång- och cykelbana?

Sedan 2018 är det reglerat att gångtrafikanten på en gemensam gång- och cykelbana ska hålla till vänster om det är möjligt. Gående som använder vägrenen eller körbanan ska om möjligt ska gå längst till vänster i färdriktningen. Cyklister och mopedförare ska hålla till höger i färdriktningen.

Vilka får köra på en gågata?

En gågata, bilfri zon eller bilfritt område, är en väg där man inte får köra bil eller andra motorfordon utan tillstånd från myndigheterna. Däremot får man korsa vägen med motorfordon, eller cykla i gångfart.

Vilka fordon får framföras på cykelbana?

Du ska därför köra din tvåhjuliga moped klass II på cykelbana, såvida inte cykelbanan har en tilläggstavla under vägmärket för påbjuden cykelbana där det står ”ej moped”. Trehjuliga mopeder klass II får köras på en cykelbana med lite trafik och tillräcklig bredd om särskild försiktighet iakttas.

Hur bred är en GC väg?

En gemensam gång- och cykelbana ska vara minst 3,0 meter bred. På en gemensam gång- och cykelbana i huvudnätet för gång- och cykeltrafik i de centrala stadsdelarna samt inom universitetsstaden och i parker gäller en minsta bredd om 4,0 meter.

Vem har företräde på cykelbana?

Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg. Det gäller även om det finns en obevakad cykelpassage. Det finns även bevakade cykelpassager. Vid bevakade cykelpassager regleras trafiken av trafiksignaler eller av polis.

Vem får åka på cykelbana?

Cyklister och förare av tvåhjuliga moped klass II ska vanligtvis färdas på cykelbana om det finns en sådan. Om det inte är tillåtet att köra moped på cykelbanan, så anges detta på en tilläggstavla.

Vad räknas som gång- och cykelbana?

Genomgående gång– och cykelbana Definition: Väg som är avsedd för gående och/eller cyklister och som är sepa- rerad från bilvägen med kantsten, markremsa eller vägmarkering (heldragen linje eller cykelfältslinje).

Share this post