Innehållsförteckning
Hur påverkas hjärtat av ansträngning?
Hjärtat är en muskel och likt skelettmusklerna blir det också större och starkare med träning. Dels blir tjockleken på hjärtats väggar större vilket gör att det får mer kraft att pumpa ut blod. Även hjärtats kamrar ökar i storlek vilket leder till att hjärtat kan ta in mer blod.
Varför slår hjärtat snabbare när man anstränger sig?
Den ökade pulsen beror i stället på att blodet behöver transportera mer syrgas till muskelcellerna, samt transportera bort mer koldioxid från muskelcellerna. Muskelcellerna behöver nämligen syrgas för att bryta ner glukosmolekylerna och frisätta den energi som finns i dem.
Vad är hjärtats uppgift?
Hjärtat är en muskel, som är något större än din knutna hand. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i din kropp. Hjärtat har fyra sammankopplade rum: vänster förmak som mynnar i vänster kammare samt höger förmak som mynnar i höger kammare.
Hur styrs hjärtat i hjärtat?
Hjärtslagen styrs genom att en impuls startas från ett litet område i höger förmak som kallas sinusknutan. Impulsen får hjärtats förmak att dra ihop sig så att blodet strömmar in i de två kamrarna i hjärtat. Sedan når impulsen vidare till den så kallade AV-knutan, och därefter genom den så kallade His-bunten.
Hur fungerar hjärtats retledningssystem?
Hjärtats retledningssystem Klaffarna i hjärtat fungerar som backventiler och hindrar att blodet går tillbaka från kamrar och till förmak, och från lungartär och aorta till respektive kammare. Hjärtat har ett elektriskt system – retledningssystemet – som gör att det dras ihop och blodet pressas ut i kärlsystemet.
Hur behövs sömn för att hjärnan ska bearbeta intryck?
Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta intryck. Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. I delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas.