Trendig

Hur man lindar fot?

Hur man lindar fot?

Linda fotleden för att förhindra svullnad Det kan du göra genom att linda den skadade fotleden med en elastisk binda. Det är bra att linda hårt till att börja med för att minska svullnaden. Spänn den elastiska bindan så hårt du kan mellan varje varv. Lossa på bindan när det har gått 15 minuter.

Vad är den omedelbara åtgärder man gör då någon stukar tex vristen?

Kompression: Anlägg kompression på det skadade området så fort som möjligt genom att pressa med händerna, en halsduk eller ett förband. Kylbehandling: Lägg något kalt såsom isbitar, snö, en påse frysta grönsaker eller en kylpåse direkt på det skadade området eller doppa foten i kallt vatten i 15–20 minuter åt gången.

Varför lindar man foten?

Om en stukad fot svullnar på grund av en blödning kan man linda foten med ett bandage för att skadan ska läka fortare. Till att börja med kan man linda foten relativt hårt men inte så hårt att foten domnar. Efter ungefär en kvart kan man lossa lite på bandaget men behålla det på i några dagar.

Hur hårt ska ett bandage sitta?

Hur hårt ska man linda? Linda med jämt tryck och överlappa ca 50 % så får man ett högre tryck över vaden (som är tjockare). Smala lindor ger ett högre tryck än breda om de lindas lika hårt.

Hur sätter man på bandage på tummen?

More videos on YouTube

  1. Börja med att sätta ett ankare på handleden och tummen.
  2. Använd bara halva tejpbredden från och med nu.
  3. Sätt stabiliserande tejpningar från handled och runt tummen.
  4. Variera från båda sidor om handleden.
  5. Lås tummen genom att sätta kortare bitar från handleden till tummen.

Hur tränar man en stukad fot?

Här tips på bra övningar:

  1. Från första dygnet och närmaste 2 veckorna: Cirkulationsträning genom att böja/sträcka och vrida fotleden inåt och utåt.
  2. När foten så tillåter: Cykla på motionscykel med lätt trampmotstånd.
  3. Så snart du kan – belasta med din kroppsvikt på foten.

Vilka kroppsdelar drabbas oftast av stukningar?

En stukning eller vrickning kan drabba i stort sett alla kroppsdelar från fingrar till knän, fotleder och handleder. Det handlar ofta om att man ramlar och tar emot sig, eller om att man trampar snett på en rot, sten eller liknande.

Share this post