Frågor

Hur manga typer av hudcancer finns det?

Hur många typer av hudcancer finns det?

Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom är tre olika typer av hudcancer. Antalet fall av hudcancer har ökat på senare år. Sjukdomarna är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet.

Hur märks hudcancer?

De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras. Det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom: Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten.

Vad är magsäckscancer?

Magsäckscancer innebär att en cancertumör har börjat växa i magsäckens slemhinna. Det finns goda chanser att bli av med sjukdomen om den upptäcks tidigt. Om cancern har spridit sig och inte går att bli av med finns det behandlingar som gör att du mår bättre. Magsäckscancer kallas också magcancer.

Vad är den vanligaste behandlingen vid magcancer?

Den vanligaste behandlingsformen vid magcancer är operation. Tumören och hela eller en stor del av magsäcken opereras bort. Det går att leva utan magsäck. Om den opereras bort kopplas matstrupen direkt ihop med tunntarmen. Ibland kan man få en konstgjord magsäck.

Hur lång tid kan det ta innan du får ändtarmscancer?

Efter en operation av tjocktarmscancer eller ändtarmscancer kan det ta några veckor innan tarmen fungerar som den ska. Det kan ta upp till flera år om skarven är långt ned i ändtarmen. Du kan få diarréer och mycket gaser i tarmen, om du har fått strålbehandling. Du kan få urininkontinens eller avföringsinkontinens.

Vad är tumörer i magsäcken?

Alla tumörer i magsäcken är inte cancer, det finns också godartade tumörer. Symtom vid magsäckscancer. Det gör att sjukdomen är svår att upptäcka tidigt. Det kan kännas obehagligt, göra ont eller svida i magen. Du kan känna dig oförklarligt trött och orkeslös. Du kan bli mätt fort när du äter, eller ha minskad lust att äta.

Share this post