Frågor

Hur skyddar patent?

Hur skyddar patent?

De har med andra ord rätt att förbjuda andra att utnyttja uppfinningen. Ett patent skyddar den uppfinning som definierats i patentkraven. Uppfinningen kan vara till exempel ett nytt förfarande, en ny anordning eller en ny produkt, eller ett nytt sätt att använda dessa.

Hur uppkommer skydd för ett patent?

1.2 Vad krävs för att en uppfinning ska få patent? Utöver att en uppfinning ska vara en teknisk lösning på ett problem, ställs några andra mycket viktiga krav för patenterbarhet. Uppfinningen måste (1) vara ny och (2) den måste skilja sig väsentligt från vad som var känt sedan tidigare.

Vem äger uppfinningen?

Då hamnar vi i Lag (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar (”LAU”) eller i Uppfinnaravatalet (kollektivavtal). LAU avser i det här riket patenterbara uppfinningar av AT i allmän eller enskild tjänst – och huvudregeln säger att arbetsgivaren äger rätten till arbetstagarens uppfinningen.

Vad är syftet med upphovsrätt?

Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till.

Vad är patentintrång?

Detta innebär att andra utan innehavarens tillåtelse inte får utnyttja samma uppfinning yrkesmässigt. I yrkesmässigt utnyttjande ingår till exempel tillverkning, användning, försäljning, marknadsföring, import eller innehav av en patenterad produkt.

Vad är mönsterrätt?

Mönsterrätt är en skyddsform som skyddar produktens utseende. Föremål för skyddet är enbart produktens utseende, design, inte t. ex. de tekniska lösningar som den omfattar. Mönstrets utseende framgår av det totala intryck som dess linjer, konturer, färger, form, ytstruktur, material osv.

Vad innebär ett patentskydd?

Patent är en ensamrätt på grund av vilken du kan förbjuda andra att yrkesmässigt utnyttja din uppfinning. Yrkesmässigt utnyttjande av en uppfinning avses till exempel yrkesmässig tillverkning, försäljning, användning och import av en produkt.

Vad är ett patentskydd?

Patentlagen. Patentlagen innehåller bland annat allmänna bestämmelser och grundläggande krav för patentering av uppfinningar. Riksdagen fattar beslut om att utfärda, upphäva och ändra nationella lagar.

Under vilka förutsättningar har en arbetsgivare rätt till sin arbetstagares uppfinning?

För arbetsgivarens rätt till uppfinningen ska du få ekonomisk kompensation utöver lön. Detta gäller enligt lagen (1949:345) om rätten till arbetstagares uppfinningar (LAU) och kollektivavtalet benämnt Avtal angående rätten till arbetstagares uppfinningar (Uppfinnaravtalet).

Vem beviljar patent?

Det är till PRV du vänder dig med en nationell svensk patentansökan. Vi är också en internationell myndighet, så om du vill gå vidare i andra länder kan du fortfarande använda dig av oss.

Share this post