Rekommendationer

Vad betyder DAMP adhd?

Vad betyder DAMP adhd?

DAMP (deficits in attention, motor control and perception) hos ett barn in- nebär att det har stora svårigheter med uppmärksamhet och aktivitetskontroll samt motorik/perception.

När blev DAMP adhd?

Begreppet definierades första gången 1986. Diagnosen ersatte i mångt och mycket diagnosen MBD (Minimal Brain Dysfunction) i Sverige, vilken avskaffades helt 1990. Diagnosen damp avskaffades och ersattes med det internationellt etablerade begreppet ADHD.

Får man säga damp?

Men varför får man egentligen inte säga som förr? Förr hade vi damp, socker och rastlösa ben. I dag är det adhd, diabetes och WED. Vad morfar i sin barndom kallade krympling blev så småningom handikappad, funktionshindrad och funktionsnedsatt eller funktionsvarierad.

Varför får jag damp?

Inga säkra bevis finns för närvarande om varför man får DAMP. Det kan t. ex. vara faktorer under graviditeten eller förlossningen, sjukdomar hos det nyfödda barnet som orsakar skadan eller så kan det vara så att ärftligheten ger upphov till det.

Vilka är de vanligaste neuropsykiatriska diagnoserna?

Till de vanligaste neuropsykiatriska diagnoserna hör adhd, autism och Tourettes syndrom. De kallas neuropsykiatriska för att hjärnan och nervsystemet bearbetar information på ett annorlunda sätt. Detta kan påverka personen i en sådan omfattning att det blir en funktionsnedsättning.

Vad är neuropsykiatrisk utredning?

Neuropsykiatrisk utredning 1 Första vårdkontakten 2 Bedömningssamtal 3 Väntelista 4 Fördjupad utredning 5 Beskrivning av diagnos 6 Uppföljning och stödinsatser

Vad är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar?

Vad är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)? Till de vanligaste neuropsykiatriska diagnoserna hör adhd, autism och Tourettes syndrom. De kallas neuropsykiatriska för att hjärnan och nervsystemet bearbetar information på ett annorlunda sätt. Detta kan påverka personen i en sådan omfattning att det blir en funktionsnedsättning.

Share this post