Trendig

Vad betyder subnat?

Vad betyder subnät?

När ett nätverk är uppdelat i mindre bitar kallas dessa bitar för subnät. Ett subnät är som ett litet nätverk. Subnät är fördelaktigt på många sätt: Enklare underhåll.

Vad förklarar en mask gällande IP-adressen?

IP-nät på hemmanätverk I ett vanligt hemmanätverk så brukar subnätmasken alltid vara “255.255.255.0”. Det betyder att dom första tre delarna av IP-adressen bestämmer vilket IP-nät adressen tillhör, och den sista delen av IP-adressen bestämmer vilken adress inom det IP-nätet som en dator har.

Vad är en IP-adress?

En IP-adress (engelska Internet Protocol address) är ett nummer som används som adress på internet. IP-adressen identifierar normalt en viss dator (eller annan apparat), samtidigt som adressens första del visar till vilket nätverk datorn är kopplad.

Vad är IP version 4?

IP version 4 (IPv4) är den version av IP som använts sedan internets genombrott. I IPv4 består ett nummer av 32 bitar, vilket är ekvivalent med 4 bytes och gör att antalet adresser är begränsade till drygt fyra miljarder (4 294 967 296 eller 2 32).

Hur kan du se vilken IP-adress din dator har i ditt eget nätverk?

Vill du se vilken ip-adress din dator har i ditt eget nätverk (den är inte densamma som den externa), gör du så här: 1 Öppna Startmenyn. 2 Skriv CMD och tryck på Enter för att öppna Kommandotolken. 3 Vid markören skriver du nu ipconfig. Tryck på Enter. 4 I texten som visas står bland mycket annat datorns lokala ip-adress (vid IPv4 Address).

Varför är adresserna i IPv6 fyra gånger så långa?

Adresserna i IPv6 är därför fyra gånger så långa, det vill säga 128 bitar.

Hur fungerar Subnetting?

Det bästa sättet att lösa detta är helt enkelt att använda oss av nätmasken för att ta bitar från värd-ID och ge till nätverks-ID. Detta kallas för subnetting. Om vi tar 3 av de 8 bitar som används för värd-ID i en klass C adress så får vi 6 st nätverks-ID samtidigt som vi lämnar 5 bitar kvar till värd-ID.

Hur tar jag reda på min IP adress?

Windows

  1. Klicka på Start-knappen.
  2. Skriv ncpa.cpl i sökrutan och klicka på sökalternativet som dyker upp i listan.
  3. Högerklicka på Ethernet.
  4. Välj Status.
  5. Klicka på Information.
  6. Leta upp IPv4-adress – klart!

Share this post