Blogga

Vad betyder Fairtrade rosor?

Vad betyder Fairtrade rosor?

Två tredjedelar av alla rosor som säljs i Sverige är Fairtrade-märkta! På den svenska marknaden säljs runt 101 miljoner rosor varje år. De kommer framförallt från länder med utbredd fattigdom i östra Afrika. Varje ros du köper gör skillnad för de anställda på rosplantagerna, som arbetar långa timmar i heta växthus.

Vad innebär begreppet Fairtrade?

Fairtrade är en certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Du hittar Fairtrade-märket på allt från kaffe och choklad till vin och bomull. Märket betyder att den som odlat råvaran har uppfyllt de internationella Fairtrade-kriterierna.

Hur transporteras blommor till Sverige?

Blommor som transporteras med sjöfrakt kyls ner till en temperatur nära fryspunkten strax efter skörd, vilket sätter dem i ett slags skendöd. Blommorna transporteras sedan i kylcontainers för att hålla temperaturen under sjötransporten, vilken kan ta upp till två veckor.

Var kommer snittblommor från?

Många av de blommor som går att köpa i Sverige är importerade och hela 25 procent av blommorna som importeras till EU kommer från låglöneländer som Kenya, Colombia, Ecuador och Etiopien. Importen och dess långa frakt för med sig en hel del koldioxidutsläpp, vilket av uppenbara skäl inte gynnar klimatet.

Vad är Fairtrade?

Fairtrade är en oberoende produktmärkning av varor som har producerats med respekt för mänskliga rättigheter. Märkningen baseras på ILO:s (International Labour Organization) konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Hur transporteras blommor?

Blommorna transporteras torrpackade i blomsterlådor, men levereras vid större kvantiteter, om så önskas, även i vatten på blomstervagnar vilket gynnar blommornas hållbarhet. Blommorna måste nå sin destination snabbast möjligt.

Hur transporterar man blommor?

Flytta krukväxter – så gör du

  1. Börja med att rensa bort vissna blommor och växter. I de allra flesta hem finns det en eller flera växter som lever på sista versen.
  2. Täck över växterna med en plastpåse.
  3. Förbered en kartong.
  4. Ställ ner växterna i kartongen.
  5. Transportera säkert.

Vilket land kommer ordet bukett ifrån?

Etymologi. Bukett är en försvenskning av franska ordet bouquet med betydelsen knippa; ofta blommor, men ej nödvändigtvis; kan vara en knippa av annat.

Share this post