Frågor

Vad traffar marken forst?

Vad träffar marken först?

Dom slår i marken samtidigt. Det lilla och lätta klotet faller lika fort som den stora bilen. Accelerationen är alltså lika stor för båda föremålen, även om de har olika massa. Från Newtons andra lag vet vi att kraften som verkar på ett föremål är lika med föremålets massa gånger accelerationen.

Vilken kula landar först?

De ser likadana ut, men väger olika mycket. Du håller ut dina händer med en kula i var hand och släpper kulorna. Vilken kula landar först? ”En fritt fallande kropp har samma acceleration oberoende av sin massa.” Denna slutsats drog redan Galileo Galilei på 1600-talet med hjälp av liknande experiment som det ovan.

Vilka krafter påverkar ett fallande objekt?

Ett fallande föremål påverkas i huvudsak av två krafter: (1) den nedåtriktade gravitationskraften och (2) den uppåtriktade luftmotståndskraften. Den första är konstant medan den andra ökar med fallhastigheten. När de båda krafterna är lika, upphör accelerationen och föremålet har uppnått gränshastigheten.

Vad faller först?

Enligt den grekiske filosofen Aristoteles (384–322 f.Kr.) måste tyngre föremål falla snabbare mot jorden än lättare föremål eftersom de sjunker i vatten, medan lättare föremål stiger mot ytan. Inte förrän år 1554 lyckades Giovanni Battista Benedetti (1530–1590) motbevisa Aristoteles antagande.

Hur fungerar jordens dragningskraft?

Allting dras mot jordens mitt; du själv, hus, bilar, träd och marken du står på. Det är gravitationen som gör att planeterna blir runda. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår, men man vet att olika föremål dras till varandra i rymden. Föremål klumpar automatiskt ihop sig och blir planeter och månar.

Vilka två krafter påverkas när du faller?

Den påverkas som alltid av tyngdkraften. Den måste dock påverkas av en annan kraft också, som tar ut tyngdkraften. Annars skulle ju tyngden inte ligga stilla på bordet utan falla mot marken. Den kraft som motverkar tyngdkraften kallas för normalkraften.

Share this post