Blogga

Vad ar vestibulodyni?

Vad är vestibulodyni?

Vulvodyni och vestibulodyni är smärttillstånd i underlivet. Det vanligaste är att det gör ont i samband med samlag. Tamponganvändning kan också vara besvärligt och några kan vara så ömma att det kan ha svårt att ha trånga kläder, cykla eller rida. Aktuell forskning visar att dessa tillstånd ofta har flera orsaker.

Varför Krampar mitt underliv?

Vaginism betyder slidkramp. Det innebär att du får kramp i musklerna runt slidan. Det kan göra ont när du försöker föra in någonting i slidan eller tänker på att göra det. Du kan göra flera saker själv för att bli bättre och det finns även bra hjälp att få via vården.

Hur blir jag av med vestibulit?

Vad kan jag göra själv?

  1. Tvätta underlivet med olja istället för tvål.
  2. Gör en paus om du använder preventivmedel som innehåller hormoner, till exempel p-piller eller hormonspiral.
  3. Ha bara slidsamlag när du är sexuellt upphetsad.
  4. Blir du kåt men inte tillräckligt våt kan glidmedel hjälpa.

Är vestibulit farligt?

Vid svår vestibulit kan smärtan vara konstant eller mycket lättväckt av minsta beröring. Det gör att samlag i slidan kan bli väldigt smärtsamt. Sjukdomen kan leda till ångest och nedstämdhet, svårigheter i relationer och påverkan på livet i stort. Vestibulit är vanligast bland sexuellt aktiva kvinnor under 30 år.

Varför får man ont i underlivet efter samlag?

Du får lättare ont om slemhinnorna är ömtåliga När slemhinnorna i slidan är ömtåliga ökar risken för att det ska göra ont. För att inte skada slemhinnorna är det viktigt att du bara har slidsamlag när du är kåt och våt. Använd glidmedel om du är kåt men inte blir tillräckligt våt.

Varför får man lichen Sclerosus?

Lichen sclerosus är en kronisk hudsjukdom av okänd orsak, vars prevalens är otillräckligt känd, även om det är en vanlig åkomma på vulvamottagningar. Det förekommer sannolikt en underdiagnostik. Lichen sclerosus förekommer både hos män och kvinnor, men är ungefär 10 gånger vanligare hos kvinnor.

Share this post