Populära

Far man ga upp i jakttorn?

Får man gå upp i jakttorn?

Om någon klättrar upp i ett jakttorn och på grund av tornets dåliga skick eller felaktiga konstruktion faller ned och skadar sig själv eller vapnet, så kan den som uppfört jakttornet hållas ansvarig.

Hur stort får ett jakttorn vara?

Tips!

Material Dimension Längd
Sittreglar, impregnerat träskyddsklass NTR/AB 45 x 95 285
Golvreglar, impregnerat träskyddsklass NTR/AB 45 x 95 180
Sittbrädor, impregnerat träskyddsklass NTR/AB 28 x 95 510
Tralläkt, impregnerat träskyddsklass NTR/AB 28 x 95 510

Hur nära ett hus får man jaga?

Idag har vi inga regler som anger avstånd ifrån tomter eller bebyggelse. Så om du hamnar i en situation där du har en gård i anslutning till där du jagar just för stunden, borde du ta en extra funderare om det finns någon möjlighet att du utsätter människa eller egendom för fara. Du får göra en bedömning i varje fall.

Varför jakttorn?

Jakttorn används vid framförallt drev- och vakjakt, och i södra Sverige är de ofta nyttjade vid älgjakten, varför en vanlig synonym är ”Älgtorn”. Dessa torn gör jakten säkrare eftersom sikten förbättras och beslutet om djuret är skjutbart eller inte underlättas.

Vilka fastigheter har jakträtt?

Enbart fastighetsägaren äger jakträtt. Högsta Domstolen skriver i Kuivakangasmålet: ”Inrättandet av ett viltvårdsområde innebär inte att fastighetsägarna inom området avhänder sig jakträtten på sin mark till föreningen.” Genom ett civilrättsligt avtal kan markägaren överlåta nyttjande av jakten till VVO.

Vad kostar ett jakttorn?

Det behöver inte alls vara dyrt att köpa ett nytt jakttorn. Just kostnadsbiten bör inte göra att ett jaktlag väljer att bygga egna torn istället för att köpa. Det går att hitta torn som kostar runt 3500 kronor.

Share this post