Allmänning

Kan gemensam bostad utmatas?

Kan gemensam bostad utmätas?

Allmänt om utmätning För att egendomen ska få utmätas så måste den tillhöra personen som har en skuld. Däremot anses allt som finns i makars eller sambors gemensamma hem tillhöra den skuldsatte om maken/makan/sambon inte kan bevisa motsatsen (4 kap. 19 § UB).

Kan särskild egendom överlåtas?

Exempel på det är egendom som genom särskild föreskrift vid gåva eller testamente har ett uttryckligt förbud för överlåtelse, dvs. inte får överlåtas av den som ärver egendomen. Det innebär även att egendomen som genom uttrycklig föreskrift om överlåtelseförbud inte kan bli föremål för utmätning (5 kap.

Kan Kronofogden utmäta en gåva?

Vid utmätning gäller enligt utsökningsbalken att all lös egendom som den skuldsatte äger kan utmätas. Egendom kan dock skyddas från utmätning genom att den ges som gåva – men då ska ett gåvobrev upprättas, vari det måste framgå att gåvotagaren är förbjuden att sälja, byta eller ge bort gåvan.

Kan bostadsrätten utmätas Trots att Maria äger hälften av den om den går att utmäta vad händer i så fall efter en utmätning?

Om bostadsrätten utmäts kommer hälften av försäljningssumman att gå åt för att täcka dina skulder, den andra hälften kommer att gå till din fru (under förutsättning att ni äger 50% var). Om du skänker bort din andel i bostadsrätten kan den inte utmätas i ett första skede. Däremot kan du försättas i konkurs.

Är gåva en överlåtelse?

En gåva ses som en benefik överlåtelse. En gåva utlöser inte kapitalvinstbeskattning.

Kan samägd egendom utmätas?

Samägd egendom kan utmätas om sökande, dvs borgenären, gäldenären eller någon av delägarna yrkar till Kronofogden att egendomen ska säljas. Men alla delägare ska få tillfälle att yttra sig. Om en sådan egendom säljs så går gäldenärens andel till skulderna och övriga delägare får sin andel i pengar.

Hur mycket är existensminimum 2021?

För en familj med två vuxna och ett barn under sju år med boendekostnad på 7 000 kronor blir förbehållsbeloppet/existensminimum 8 520 + 2 736 + 7000 kr = 18 256 kr. Om du är ensamstående vuxen (över 18 år) och bor i en hyresrätt som kostar 7000 kronor månaden så är existensminimum alltså 12 157 kronor.

Hur mycket får man behålla vid utmätning?

Beloppet du får behålla kan variera beroende på hur du bor: Om du bor i hyreslägenhet är boendekostnaden din hyra samt kostnaden för värme. Bor du i villa eller bostadsrätt gör vi en individuell prövning. Då kan utgifter för räntor på bostadslån, uppvärmning och andra driftskostnader vara en del av boendekostnaden.

Share this post