Rekommendationer

Varfor far jag ont i rumpan nar jag har mens?

Varför får jag ont i rumpan när jag har mens?

Kronisk inflammation som drabbar var tionde person med mens Istället uppstår en kronisk inflammation, endometrios. Endometrioscellerna växer till och orsakar inflammation inne i buken. Det kan leda till smärta i magen, ärrbildning och sammanväxningar.

Varför har jag mensvärk hela tiden?

Det finns mycket nerver runt livmodern som påverkas när livmodern drar ihop sig. Det är därför det kan göra ont även i ryggen, ljumskarna och låren. Kraftig mensvärk kan även bero på följande orsaker: Mensvärk kan bero på endometrios som innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern.

Hur känns Endometriossmärta?

Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinna ger tillväxt utanför livmodern. De vanligaste symptomen är svåra smärtor vid tiden kring mens. En del kvinnor besväras av svår ihållande smärta, medan andra bara har lite ont och mer sällan.

Kan man få ont i underlivet när man har mens?

Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Det vanligaste är att du behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna. Det är viktigt att du får träffa en gynekolog om du har mycket ont vid mens eller om du har andra symtom som är kopplade till menstruationscykeln.

Kan man sjukskriva sig för mensvärk?

Om du har svåra smärtor och behöver sjukskriva dig ofta kan du ansöka om högriskskydd hos Försäkringskassan. Du kan då också slippa karensavdragen. Vänd dig till din läkare för ett utlåtande.

Kan man göra så mensen kommer senare?

Det går även att senarelägga mensen med ett preparat som innehåller gulkroppshormon. Gulkroppshormon finns naturligt i kroppen och har en viktig roll i menstruationscykeln. För att skjuta upp mensen behöver du börja ta preparat med gulkroppshormon senast tre dagar före förväntad menstruation.

Vad kan man göra för att få mindre mensvärk?

4 tips som hjälper mot mensvärk

  1. Värme. Att lägga något värmande, exempelvis en värmekudde eller vattenflaska, på magen eller ryggen kan lindra smärtan.
  2. Rörelse. Även om träning kanske är det sista du vill göra när du har mensvärk, så kan det faktiskt hjälpa mot smärtan.
  3. Medicin. Receptfri medicin kan hjälpa mot mensvärken.

Varför har jag ont i slidan?

Det flesta får ont i slidöppningen någon gång ibland, men det brukar gå över ganska snabbt. Slemhinnorna i slidan kan ha blivit överkänsliga om smärtan inte går över, eller om du ofta har ont. Då kan det till exempel göra ont att ha slidsamlag eller sätta in en tampong. Du kan få hjälp om det är så för dig.

När ska man söka hjälp för mensvärk?

När och var ska jag söka vård? Kontakta en vårdcentral, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning om något av följande stämmer in på dig: Receptfria smärtstillande läkemedel hjälper inte mot din mensvärk. Du får plötsligt mensvärk utan att ha haft det tidigare.

Share this post