Rekommendationer

Vad ar en Tomtindelning?

Vad är en Tomtindelning?

Fram till 1987 fanns det vid sidan av stadsplanen en planform benämnd tomtindelning. Som namnet antyder så reglerade tomtindelningen ett kvarters indelning i tomter (fastigheter).

Hur fungerar servitut?

Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighets väg eller brunn med mera. Ett servitut är knutet till en viss fastighet, inte till en viss person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten. Ett servitut gäller i regel tills vidare och har inget slutdatum.

Hur kan ett servitut bildas?

Avtalsservitut. Ett avtalsservitut är ett servitut som bildats genom avtal mellan två fastighetsägare. För att avtalet ska ha status som servitut måste det uppfylla vissa krav. De kraven kan du läsa mer om i kapitel 14 i Jordabalken.

Hur lång tid tar det att få en tomt avstyckad?

En avstyckning inom detaljplanlagt område kan kosta 50 000 kr. Räkna med en viss väntetid innan ditt ärende kan behandlas. Normalt är det cirka tre till fyra månaders väntetid innan man kan börja och på vissa orter kan det vara runt sex månaders väntetid.

Vad är Plangenomförande?

Med begreppet plangenomförande avses normalt de åtgärder som vidtas i syfte att genomföra en detaljplan. Det är plangenomförandet som för detaljplanen från idé till handling. Det är alltså genom plangenomförandet som den markanvändning som planförfattaren har avsett ska realiseras.

Vad innefattar en detaljplan?

En detaljplan bestämmer hur mark och vatten ska användas inom ett visst område. I detaljplanen ska det gå att se vad som är allmänna platser, kvartersmark och vattenområden. Allmänna platser är oftast gator, torg och parker. Detaljplanen reglerar hur de allmänna platserna ska användas och utformas.

Kan man börja bygga innan avstyckning?

Det är inte säkert att du får börja bygga direkt när en tomt styckats av. Vissa kommuner kräver att en viss tid passerar mellan fastighetsbildning och bygglovsansökan. Kontrollera detta med din kommun redan i förväg. Även du som köper en avstyckad tomt bör ta reda på vad som gäller för tomten i fråga.

Vad ska genomförandet av en detaljplan grundas på?

Genomförandet av en detaljplan ska grundas på den planbeskrivning som kommunen har gjort enligt 4 kap. 31 och 33 §§. Lag (2014:900) . Uttrycken grundas på och är avsedd att genomföras innebär att det inte är något krav på att beskrivningen absolut måste följas till punkt och pricka.

Share this post