Allmänning

Nar upphor god man?

När upphör god man?

När en huvudman avlider upphör godmanskapet eller förvaltarskapet automatiskt per den dag som personen avled. En ställföreträdare behöver då göra följande: Meddela anhöriga och överförmyndarförvaltningen att huvudmannen har avlidit och vilket datum detta skedde.

Hur tar man bort en förvaltare?

Om du vill att förvaltarskapet ska upphöra helt ska du ansöka om detta till tingsrätten (11 kap. 19 b § FB). Om du vill byta förvaltare kan du själv ansöka om att din förvaltare ska skiljas från sitt uppdag om du fyllt 16 år. Även dina närmsta släktingar eller make/sambo kan ansöka (11 kap.

Vill avsluta god man?

Upphörande av godmanskap Ett godmanskap ska upphöra om det inte längre finns ett behov av god man eller om den enskilde inte längre vill ha en god man. Godmanskapet är frivilligt. Den gode mannen, den enskilde, eller överförmyndarförvaltningen kan ansöka till tingsrätten om att ett godmanskap skall upphöra.

Vad är god mans uppdrag?

En ställföreträdares huvudsakliga uppgift är att företräda huvudmannen utåt gentemot andra. Det gäller främst i ekonomiska och rättsliga frågor. Det är tingsrättens förordnande som reglerar godmanskapets omfattning. Det kan bestå av delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.

Vad innebär att sörja för person?

Uppgiften att sörja för person innebär att gode mannen ska försäkra sig om att huvudmannens medel använts till hans eller hennes nytta. Det innebär även att se till att huvudmannen har ett bra boende, får en god omvårdnad och ges goda levnadsvillkor.

Kan man bli av med god man?

Det är inte förbjudet för god man att göra mer för huvudmannen än vad som ingår i uppdraget, men kan inte förvänta sig att få ersättning för det. Läs mer om stöd i uppdraget här. Om du är intresserad av att ta uppdrag som god man/förvaltare vänder du dig till överförmyndarkontoret i den kommun du vill ta uppdrag.

Share this post