Populära

I vilket land uppfanns tvattmaskinen?

I vilket land uppfanns tvättmaskinen?

Istället vädrade man kläderna ute eller skakade dem. I slutet av 1700-talet uppfanns de första tvättmaskinerna. De var gjorda i trä och man fick värma vattnet först, hälla det i maskinen och veva den för hand. En av de första elektriska tvättmaskinerna tillverkades i USA 1906 – 1908.

Vem kom på tvättmaskinen?

Den första moderna tvättmaskinen med en tunna som snurrar tvätten uppfanns av James King 1851. År 1858 uppfann Hamilton Smith den roterande tvättmaskinen. 1874 uppfann William Blackstone en av de första lätthanterliga tvättmaskinerna och den första elektriska tvättmaskinen introducerades 1910 av Alva John Fisher.

När kom den första torktumlaren?

När fransmannen M. Pochon år 1800 uppfann den första torktumlaren – en perforerad metallåda som snurrades manuellt ovanför en öppen eld – så skulle det dröja många långa år innan dess kompanjon tvättmaskinen såg dagens ljus.

Kan man se hur gammal en tvättmaskin är?

Du kan fastställa åldern på tvättmaskinen genom att titta på serienumret på namnplåten. Den första siffran anger året och den andra och tredje siffran anger produktionsveckan. Exempel: 13500016 är vecka 35 år 2011.

När började man använda tvättmaskinen?

Den moderna elektriska tvättmaskinen som vi har lärt känna och älska blev populär på 1930-1950-talet. Då översteg försäljningen av automatiska tvättmaskiner för första gången försäljningen av deras antika elektriska tvättmaskiner.

Vad är trumman i tvättmaskinen?

En tvättmaskin består normalt sett av två trummor: en inre trumma med hål och paddlar som slungar runt våra kläder för att få bort smuts och fläckar. Den yttre trumman är vattentät och genom den regleras vattentillförseln.

Vad är skillnaden mellan värmepumpstumlare och kondenstumlare?

En torktumlare kondenstumlare kräver ingen ventilation, utan kondenserar ånga till vatten som i sin tur leder direkt till avloppet. Denna tumlare omvandlar kall luft till varm luft som den torkar kläderna med, och släpper sedan ut luften i rummet. En värmepumpstumlare avfuktar luften och återanvänder sedan värmen.

Hur lång livslängd har en torktumlare?

– Man brukar ju räkna med att en praktisk livslängd på en torktumlare är mellan sju och åtta år, och med tanke på att de första är producerade 2004 så har ju den livslängden passerat för ganska länge sedan, säger Håkan Blom är logistikchef på Whirlpool Nordic AB.

Hur ser man årsmodell på tvättmaskin?

tvättmaskin, torktumlare och kylskåp, men också på mindre elektroniska apparater som dammsugare, rakapparat och matberedare. Typskylten på BSH-apparater innehåller utöver E-numret också ett FD-nummer. Med FD-numret kan du se åldern på din vitvara.

Hur gammal är min vitvara?

När du väl har hittat typskylten på din vitvara kommer du i de allra flesta fall också att kunna ta reda på apparatens ålder. På den här sidan genomgår vi hur du – på några av de mest populära varumärkena – ser åldern på dina vitvaror.

Vad är trumman i en tvättmaskin?

Hur man gör rent gummit i tvättmaskinen?

Använd en svamp och varmt vatten med rengöringsmedel runt och i alla gummilister samt i hela trumman. Se till att sätta på ett tomt program direkt efteråt för att ytterligare rengöra tvättmaskinens insida samt skölja ur allt rengöringsmedel.

Vem skapade första tvättmaskinen?

Vad är en toppmatad tvättmaskin?

Den frontmatade tvättmaskinen är nog den vanligaste typen i svenska hushåll. Som namnet antyder lastar du in tvätten genom luckan på framsidan. I och med att den frontmatade varianten är så vanlig finns det ett stort utbud av modeller i olika storlekar och med flertalet specialfunktioner.

Hur tvättar man i en toppmatad tvättmaskin?

Utsidan på en tvättmaskin rengör du enkelt med en fuktig trasa. För att motverka bakterier och lukt på maskinens insida kan du köra ett tomt program på 70 grader, som du doserar med någon dl ättika istället för tvättmedel. Låt sedan luckan stå öppen i några timmar efter att programmet är klart.

Share this post