Trendig

Vilka formkrav galler for testamente?

Vilka formkrav gäller för testamente?

Ett giltigt testamente: Ska vara skriftligt. Undertecknas av testator inför två närvarande vittnen. Vittnen intygar sedan med sina underskrifter testatorns namnteckning samt att hen frivilligt upprättat testamentet, och att hen är vid sunt och fullt förstånd.

Vilka formkrav ställs på ett testamente se Äb 10 kap?

För att ett testamente ska vara giltigt krävs det att man uppfyller vissa formkrav. För det första krävs det att testamentet är skriftligt. För det andra ska testamentet undertecknas av testatorn och bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen som även de ska underteckna testamentet (10 kap. 1 § ÄB).

Hur ska ett testamente anses giltigt till formen?

Ett testamente ska anses giltigt till formen, om det uppfyller formkraven i lagen på den ort där det upprättades eller den ort där testatorn vid upprättandet eller vid sin död hade hemvist eller var medborgare.

Kan man förvara testamentet hemma?

Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till. Ett ännu säkrare alternativ är att förvara testamentet i ett bankfack, som de anhöriga informeras om efter den avlidnes bortgång.

Hur ska ett testamente bedömas enligt denna paragraf?

” Ett testamentes formella giltighet ska bedömas enligt denna paragraf i stället för enligt artikel 27 i arvsförordningen. Ett testamente ska anses giltigt till formen, om det uppfyller formkraven i lagen på den ort där det upprättades eller den ort där testatorn vid upprättandet eller vid sin död hade hemvist eller var medborgare.

Hur ska testamentet förvaras?

Det finns inga tvingande krav på hur förvaring av ett testamente ska gå till. Eftersom ett testamente bara är giltigt i original är det dock mycket viktigt att det förvaras på säkert sätt. Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till.

Share this post