Blogga

Hur kan man forebygga Sanglageskomplikationer?

Hur kan man förebygga Sänglägeskomplikationer?

Rörelse och aktivitet är kroppens försvar mot trycksår och andra sänglägeskomplikationer. Patienten bör om möjligt uppmuntras att delta i aktiviteter som ger ökad rörlighet. Långvarigt tryck mot huden orsakar normalt obehag och gör att man spontant ändrar kroppsställning i både vaket och sovande tillstånd.

Vad är viktigt att tänka på om en person ligger mycket i sängen?

Både patient, personal och eventuella närstående bör vara väl förtrogna med hur sängen fungerar. Genom att den är höj- och sänkbar i olika riktningar får patienten det bekvämare och personalen får en bättre arbetsställning, vilket även är viktigt att beakta då patienten vårdas hemma.

Vilka alternativ stämmer för att främja sängliggande patienters andning?

Sängliggande patienter med andningssvårigheter ska ligga med höjd huvudända och kuddar som stöd för armarna. Använd hjärtsängsläge eller om det inte finns hjärtsäng kan man lägga en kudde eller filt under knävecken. Det är viktigt att patienten tycker att det känns bekvämt.

Vad kan man göra för att underlätta för en person med andnöd?

Vid rosslig hosta ska hostning uppmuntras för att få loss slem. Om hostan är torr kan försiktig djupandning genom näsan med utblås mot lätt slutna läppar hjälpa. Erbjud eventuellt också lite dryck. Har personen mycket besvär med att hosta upp slem kontakta sjukgymnast/ fysioterapeut för råd.

Hur förebygger man liggsår?

Risken för trycksår minskar om du undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Du måste få hjälp att byta ställning eller vända dig i sängen om du inte själv kan röra dig. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp. Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd.

Vad är liggsår?

Ett trycksår är en lokal skada i hud och/eller underliggande vävnad, vanligen över benutskott, som ett resultat av tryck, eller tryck i kombination med skjuv (vävnadsförskjutning). Trycksår kallades tidigare ”liggsår” eller ”decubitus”.

Share this post