Ny

Vad ar vard och omsorg vid demenssjukdom?

Vad är vård och omsorg vid demenssjukdom?

Övergripande för vård och omsorg vid demenssjukdom är att den ges utifrån ett personcentrerat förhållningssätt. Detta förhåll-ningssätt syftar till att sätta personen med demenssjukdom i fokus och att ha en mer personlig omvårdnad och vårdmiljö samt förståelse

Vad är dagverksamhet för personer med demenssjukdom?

Dagverksamheter för personer med demenssjukdom bör vara anpassade till sjukdomen och därigenom bidra till social samvaro, struktur och innehåll under dagen. Syftet med dagverksamhet är även att ge personer med demenssjukdom möjlighet att bo kvar i sitt hem och att samtidigt förbättra de anhörigas situation.

Hur ska du bemöta personer med demens?

Hur ska du bemöta personer med demens? 1. Prata som vanligt. Glöm inte att det är en vuxen människa du pratar med. Om den demenssjuka lever i gamla tider så kan du prata om gamla tider. 2. Rätta inte den demenssjuka. Undvik att säga ”du kan inte göra så där, det blir ju fel förstår du väl”. 3. Fånga känslor, pressa inte minnet.

https://www.youtube.com/watch?v=KrapuDgmjLg

Vad är en demensutredning?

Vid en demensutredning undersöks du på olika sätt för att ta reda på om du har en demenssjukdom, eller om dina besvär beror på något annat. Om du har en demenssjukdom undersöker läkaren också vilken sorts demenssjukdom du har. En demensutredning kan också kallas för en minnesutredning.

https://www.youtube.com/watch?v=pXgOCq2zevI

Vad är riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom?

I december 2017 kom Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Centralt i riktlinjerna är att demensvården ska vara personcentrerad, att alla insatser ska anpassas till den specifika individen. För att komplettera riktlinjerna har myndigheten nu tagit fram en modell för ett standardiserat insatsförlopp för

https://www.youtube.com/watch?v=TfdtdRbvYMo

Share this post