Allmänning

Nar betalas skatteaterbaringen ut for dodsbo?

När betalas skatteåterbäringen ut för dödsbo?

Om dödsboet har skatt att få tillbaka och det inte finns något konto registrerat betalas pengarna ut via ett utbetalningskort. Utbetalningskortet skickas till den adress som dödsboet är registrerat på så det är viktigt att adressen är rätt. Om det finns ett mottagarkonto anmält betalar vi ut pengarna dit.

Måste man betala dödsboets Restskatt?

Regler om dödsbo finns i ärvdabalken (ÄB). Utifrån din fråga utgår jag ifrån att något arvskifte inte skett, och ingen ärvt några pengar. Om så ändå är fallet kommer pengar behöva betalas tillbaka för att betala av skatteskulden (21 kap 4 § ÄB).

Hur bokförs återbetalning av skatt?

Jag ska få tillbaka skatt från Skatteverket till min enskilda firma? Om du har fått tillbaka skatt till ditt privata konto ska återbetalningen ej bokföras då du får detta överfört till ditt privata konto. Vill du återföra detta till firman så bokför inbetalningen från ditt privata konto som “Egen insättning”.

Kan man ärva en skatteskuld?

Du ärver inte skulder Om det inte finns några tillgångar i dödsboet, behöver du inte personligen betala skulderna. Du ärver alltså aldrig skulder. Skulden ska betalas med tillgångarna i dödsboet. Bor du utomlands behöver du känna till EU-förordningen om arvsrätt.

Hur bokför man överskjutande skatt?

Det är upp till dig som företagare att betala in skatten till skattekontot. När preliminärskatten dras från skattekontot bokförs detta som en minskning av skatteskuld, på konto 2518 (vissa använder gruppkontot 2510 istället, men vi rekommenderar 2518 så att preliminärskatten hålls separat). Motkonto är 1630.

Får man ta ut pengar från avlidens konto?

Däremot så ska det inte vara möjligt att plocka ut medel från en avliden persons konto, oaktat fullmakt eller liknande. Banken skickar bara pengar till dödsboets fordringsägare på uppdrag av dödsbodelägare. Banken vägrar i regel betala ut till privata konton om inte ett giltigt arvskifte kan visas upp.

Share this post