Frågor

Hur kan Forsakringskassan neka sjukpenning?

Hur kan Försäkringskassan neka sjukpenning?

Du kanske blir sjukskriven på grund av en annan diagnos eller får beslutet ändrat i en omprövning. Om du då inte har skyddat din SGI kan du inte få någon ytterligare sjukpenning, även om Försäkringskassan bedömer att din arbetsförmåga faktiskt är nedsatt.

När sjukpenning nekas?

“Vi tror att det framförallt beror på de lagändringar som har skett under 2021, som innebär att man har sänkt kraven för att kunna få sjukpenning efter att ha varit sjukskriven ett halvår”, säger Terese Östlin, nationell samordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

Hur många nekas sjukpenning?

Det har skett en kraftig minskning av människor som nekas sjukpenning efter sex månaders sjukskrivning, enligt nya siffror från Försäkringskassan. Fram till sista november förra året hade 4 000 personer, eller 11 procent, lämnat sjukförsäkringen på grund av avslag mellan dag 180 och dag 364.

Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?

Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.

Hur ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren?

Första dagen du är sjuk ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren. Om du är deltidsarbetslös ska du också sjukanmäla dig till Försäkringskassan. 2. Ansök om ersättning för karensavdrag. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensavdraget från första sjukdagen från och med 11 mars 2020 och framåt.

Hur kan du få sjukpenning?

Om du inte kan arbeta för att du är sjuk kan du få sjukpenning. De första två veckorna du är sjuk betalar din arbetsgivare sjuklön till dig i stället för din vanliga lön. Om du fortfarande är sjuk efter de två veckorna kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

Share this post