Populära

Maste man ge ut personuppgifter till polis?

Måste man ge ut personuppgifter till polis?

Det måste polisen göra för att kunna utföra uppdraget att förebygga, förhindra och utreda brott. Uppgifter som behandlas i Polismyndighetens underrättelseverksamhet omfattas i stort sett alltid av sekretess och kan då inte lämnas ut.

Vad får en polis göra som inte är i tjänst?

En polisman som är ledig får även i andra fall än som anges i första stycket ingripa för att trygga allmän ordning och säkerhet eller för att tillförsäkra allmänheten skydd och hjälp. Alltså, en polis under ledig tid är skyldig att ingripa ”vid svårare brott” och vid andra fall har polisen en befogenhet att göra det.

Har svenska poliser kamera?

Poliser i yttre tjänst i vissa regioner har i dag kroppskameror som kan spela in bild och ljud. Kamerorna kan bidra till att minska våld och hot mot polisen samt öka tryggheten för de personer som blir föremål för ett ingripande.

Har man rätt till att filma en polis i Sverige?

Det finns inte något generellt förbud mot att filma en polis i tjänsten i en offentlig miljö. Polisens rätt att säga till någon att sluta filma är enligt Polismyndighetens mening begränsad till situationer som faller inom ramen för polisverksamhetens ändamål och polisens uppgifter ( 1 och 2 §§ polislagen ).

Måste man ge legitimera sig för polisen?

Vid kontakter med allmänheten finns en bestämmelse i 11 § polisförordningen (2014:1104) om legitimering. Däri fastslås att en polisman ska under tjänstgöring kunna legitimera sig med tjänstekort för polisman (polislegitimation), om inte särskilda skäl talar mot det.

Har polisen rätt att stå gömd vid fartkontroll?

Enligt lag måste de stå synliga intill vägen. Men det stämmer inte. Enligt Bengt Karlsson som är chef för trafikpolisen i Västra Götaland HAR polisen rätt att göra fartkontroller utan att vara synliga. – Det finns inget krav att polismannen som mäter med laser ska vara synlig eller stå särskilt utmärkt.

Vad har polisen inte rätt att göra?

Att fotografera person, väst, tatueringar, supportmärken m.m är myndighetsutövning och får endast ske på frivillig basis då det i annat fall är frågan om tvångsmedel som kräver uttryckligt lagstöd. Polisen har alltså ingen rätt att mot någons eller någras vilja fotografera eller filma.

Är man skyldig att släppa in polisen?

Polisen har endast rätt att gå in hemma hos dig om det finns anledning att anta att du har begått ett brott med vilket fängelse kan följa eller om du inte är skäligen misstänkt för brott men brott har begåtts hos dig eller den misstänkte har gripits där eller det finns synnerlig anledning att anta att föremål som kan …

Share this post