Populära

Hur beskattas Personalbil?

Hur beskattas Personalbil?

Vem bekostar personalbilen? En personalbil bekostas av medarbetaren, som kompenserar arbetsgivaren med sin nettolön (lön efter skatt) till en summa motsvarande förmånsvärdet för bilen varje månad. På så sätt uteblir förmånsvärdet för arbetsgivaren, som därmed inte behöver betala en förhöjd arbetsgivaravgift.

Hur räknar man ut vad en Personalbil kostar?

Förmånsvärdet för en specifik tjänstebilsmodell kan du enkelt räkna ut via Skatteverkets hemsida. När förmånsvärdet har lagts på bruttolönen betalar du som arbetstagare skatt baserat på din lön + förmånsvärdet, vilket alltså medför att du betalar en högre inkomstskatt än vad du skulle göra utan din personalbil.

Vem betalar vad förmånsbil?

Arbetsgivaren bör normalt betala utgifter kopplade till att du använder tjänstebilen i tjänsten (till exempel parkeringsavgifter, biltull och drivmedel). Arbetsgivaren betalar även bilskatt, försäkring inklusive självrisk, service och reparationer, leasingavgift, ränta med mera (beroende på vilken lösning man har).

Hur påverkar Personalbil pensionen?

Ju högre bruttolön desto större avsättning till din pension. Vilken tjänstepension du har varierar, men vanligtvis så sätts det av 4,5 procent för inkomster upp till 42 625 kronor i månaden (2021) och för inkomster därutöver sätts det av 30 procent.

Vad är fördelen med Personalbil?

Personalbil är ett kostnadsneutralt alternativ för företag som vill erbjuda sina anställda ett bekymmersfritt och förmånligt bilinnehav. Den anställde finansierar bilen via löneavdrag, och drar via löneväxling fördel av arbetsgivarens rätt till momsavdrag och sänkta sociala avgifter.

Vad betalar man för Personalbil?

Medarbetaren betalar för hela kostnaden som arbetsgivaren har för bilen genom bruttolöneavdrag. Avdragets storlek är beroende på kostnaden för just den valda bilen. Personalbil är ett bra alternativ för en medarbetare som behöver bil för sitt arbete och som önskar en ny och säker bil.

Är Personalbil en förmånsbil?

Personalbil är inte att förväxla med tjänstebil eller förmånsbil. Personalbilen får användas som privatbil, men leasas av arbetsgivaren. Vanligtvis är leasingperioden 36 månader.

Vad är skillnaden mellan tjänstebil och Personalbil?

Tjänstebil får enbart användas i tjänsten och parkeras på jobbet efter användning. Företagsbil är när företaget tillhandahåller en bil för tjänstekörning. Personalbil är när företaget betalar alla kostnader och sänker den anställdas lön med det belopp som krävs för att täcka bilkostnaderna.

Share this post