Frågor

Hur debiteras rorligt elpris?

Hur debiteras rörligt elpris?

Avtalsformen rörligt pris är knutet till den nordiska elbörsen. Väljer du rörligt pris följer ditt pris utvecklingen på elbörsen Nord Pool – både uppåt och nedåt. Med rörligt pris tar du del av marknadens svängningar och får ett lägre elpris vid låga eller sjunkande priser.

Hur beräknas rörligt elpris fram?

Alla elhandelsföretag köper sin el från Nord Pool. Producenterna anger hur mycket el de kan sälja varje timme och elhandelsföretagen lägger därefter bud på hur mycket el de vill köpa. Hur priset slutligen blir för just dig beror på hur din el mäts.

När ska man binda elpriset?

Nej, många tror att det är dyrare att binda sitt elpris på vintern, men det finns inget tydligt mönster som visar att det är så. Vi följer prisutvecklingen dag för dag året runt och ibland har det varit bäst att binda på sommaren, ibland på hösten, vintern eller våren.

Vad kostar rörligt elpris?

Prisexempel för slutkunder med rörlig pris Snittpriset är beräknat med alla avgifter (som årsavgift och moms) för att köpa el. Spotpriset var för samma period ca 45 öre, spotpriset inklusive moms hamnade alltså på 56 öre/kWh. Se vilka övriga kostnader som ingår under rubriken ”Det rörliga prisets beståndsdelar”.

När är det billigast att binda elavtal?

Det har det i genomsnitt varit billigare att binda sitt elavtal på våren – perioden februari-mars – än på hösten, detta gäller även för de senaste 5 åren. Det har det i genomsnitt varit dyrast att binda sitt elavtal på hösten – perioden september-oktober.

Är det klokt att binda elpriset?

Slutsats. Trots tillfälligt höga spotpriser på Nord Pool under vintern 2021/2022 är vår rekommendation att du undviker att binda elpriset, åtminstone om du prioriterar lägsta möjliga elpris över tid.

Hur beräknas rörligt elpris Bixia?

Rörligt elpris följer elmarknadens svängningar När spotpriset på elbörsen Nord Pool förändras följer det rörliga priset med. Det är tillgång och efterfrågan som sätter elpriset, men sett över tid är det oftast lönsamt att ha ett rörligt elpris. I det rörliga elpriset ingår även elcertifikatsavgiften.

Share this post