Rekommendationer

Vad kan man gora pa en fritidsgard?

Vad kan man göra på en fritidsgård?

En del fritidsgårdar anordnar resor för ungdomar. Det brukar handla om utflykter över dagen, men vissa av ungdomarna har inte någon möjlighet att lämna sin stad, så en dagsutflykt betyder mycket. Det kan vara att ungdomarna tillsammans med ledare till exempel paddlar kanot eller åker gokart tillsammans.

Hur många fritidsgårdar finns det i Sverige?

Fritidsgårdar minskar med åren 2007 fanns 68 fritidsgårdar för barn mellan 10 och 19 år och 2020 har den siffran sjunkit till 55 stycken. – Vårt mål är inte att stänga fler fritidsgårdar, det handlar mer om att ha en mycket kvalitativ verksamhet.

När stänger lyktan kroksbäck?

Information med anledning av covid-19-pandemin Vissa fritidsgårdar har fortsatt begränsningar i antalet besökare som släpps in på grund av hög personalfrånvaro. Alla fritidsgårdar planeras att hålla öppet utan begränsningar från och med 21 februari.

Hur många fritidsgårdar finns det i Malmö?

I Malmö finns det ett 20-tal fritidsgårdar. När du kommer hit möts du av personal på plats som skapar en trygg miljö att hänga på.

Varför finns fritidsgårdar?

Fritidsgården ska vara en plats för aktiviteter och samvaro men också en plats där man känner sig trygg, blir sedd, utvecklas och får vara den man är. På loven då skolan inte är den naturliga mötesplatsen för barn och ungdomar är det ännu viktigare att det finns andra platser att mötas på och aktiviteter att delta i.

Vad krävs för att öppna fritidsgård?

Men det krävs som sagt en del resurser som ska täcka viktiga områden som då lokal, men också personal och inventarier. Även en faktor du måste tänka på är allt det som har med inredning att göra, lokaler och personal. Detta är en del av basen för att starta en ungdomsgård.

Vem ansvarar för fritidsgårdar?

Fritidsgårdar i Sverige drivs kommunalt eller av föreningar och kyrkosamfund. En föregångare var hemgårdarna som var öppna för alla åldrar, men som ofta enbart riktade sig till arbetarklassen, och som fokuserade på ett bildningsperspektiv och en kristen tradition.

Vad innebär det att vara fritidsledare?

Fritidsledare arbetar på fritidsgårdar, skolor, fritidshem, inom öppen fritidsverksamhet samt inom föreningar och församlingar. Arbetet innebär bland annat pedagogisk omsorg, handledning och att möjliggöra för elev att lösa egna situationer samt praktiska och mentala förberedelser.

Hur är det att arbeta som fritidsledare?

Fritidsledaren arbetar med att skapa gemenskap och trygghet i gruppen. Arbetet går ut på att erbjuda möjligheter till en aktiv fritid för barn och ungdomar. Initiativet till vad som ska hända kommer från besökarna, och fritidsledarens roll är att stödja och coacha deltagarna i genomförandet.

Hur är det att jobba som fritidsledare?

Fritidsledaren verkar i sitt yrkesutövande inom många olika områden i samhället där det är viktigt att kunna möta en rad olika behov hos målgruppen, som i huvudsak är barn och ungdom. Det centrala arbetet är att möjliggöra för en positiv fritid och att skapa trygga och fungerande relationer mellan individer.

Vi brukar klättra, köra go-kart och annat som ungdomarna själva vill göra. Grilla, bada, gå på bio, leka lekar, paddla, äta glass. Innefotbollsträff i Bergum dit fotbollslag från fritidsgårdarna åker och spelar tillsammans i blandade lag på sportlovet. Bordtennisturneringar , spelcuper och andra turneringar/tävlingar.

Vad är syftet med fritidsgårdar?

En fritidsgård fungerar som en mötesplats för ungdomar med möjlighet till gemensamma aktiviteter. Allt deltagande på fritidsgården sker frivilligt och det är ingen lagstadgad verksamhet i motsats till skolverksamheten.

Är fritidsgårdar bra?

Unga som är nöjda med sin fritid har bättre psykisk hälsa. På fritidsgårdarna prioriteras de ungas personliga utveckling och aktiviteterna är till för att stärka deras självkänsla och ge betydelsefulla relationer till vuxna utanför familjen.

Vad menas med meningsfull fritid?

Eleverna kan uppleva en meningsfull fritid när verksamheten är trygg och stimulerande där lek och skapande får stort utrymme och formas utifrån barnens ålder, mognad, behov, intressen och erfarenheter.

Vem sätter upp riktlinjer för fritidsgårdarnas verksamhet?

Att kommunerna själva utformar och bestämmer över denna typ av verksamhet innebär att tillgången till öppen fritidsverksamhet och fritidsgårdsverksamhet varierar mellan kommunerna. Det innebär också att kommunerna har möjlighet att utforma verksamheterna utifrån lokala förutsättningar och behov hos barn och ungdomar.

Share this post