Populära

Vem malade Den doende dandyn?

Vem målade Den döende dandyn?

Nils DardelDen döende dandyn / Konstnär
Den döende dandyn hör till Nils von Dardels mest kända målningar. Trots att motivet tycks rättframt är det ändå ett verk vars betydelse fortsätter att gäcka betraktare.

Vem har målat tavlan Crime Passionnel?

Nils von Dardel: Crime passionnel, 1921 (beskuren).

Vad gjorde den döende dandyn?

Om konstverketEn ung man ligger omgiven av sörjande vänner med ett lidande uttryck på läpparna. Spegeln i handen förstärker det självupptagna intrycket, in i det sista. Den döende dandyn hör till Nils von Dardels mest kända målningar.

Var kan man se Den döende dandyn?

Den döende dandyn, svensk långfilm från 1989 i SVT Play. Paret Dardel lever i ett fritt förhållande med många konflikter eftersom den androgyne Dardel intresserar sig för både män och kvinnor.

Vilken konstnär målade 1921 tavlan Crime Passionnel?

Nils Elias Kristofer von Dardel, känd som Nils Dardel, född 25 oktober 1888 i Bettna i Södermanland, död 25 maj 1943 i New York, var en svensk målare och tecknare….Nils Dardel[redigera | redigera wikitext]

Nils Dardel
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Konstnär
Maka Thora Dardel, ogift Klinckowström (g 1921–1934)

Hur dog Nils von Dardel?

25 maj 1943Nils Dardel / Dödsdatum

Hur dog Nils Dardel?

Var kan man se den döende dandyn?

Vad dog Nils Dardel av?

Dardel kom under andra världskriget till New York via Havanna, där generalkonsuln Stig Lagercrantz hjälpte honom att komma in i landet. Han avled i sömnen på det konstnärshotell där han hade sin tillfälliga bostad i New York. (han led av ett allvarligt hjärtfel). Nils Dardel är begravd på Ekerö kyrkogård.

Var väl Den döende dandyn?

Den döende dandyn är en målning av Nils Dardel från 1918. Målningen har flera gånger nått rekordpris på auktioner. Den ingår sedan 1993 i Moderna Museets samlingar.

Share this post