Frågor

Nar ar det lampligt att barnet far barnbidrag sjalv?

När är det lämpligt att barnet får barnbidrag själv?

Barnbidraget är 1 250 kronor per månad, 625 kronor till vardera föräldern om man är två vårdnadshavare. Som förälder får du det automatiskt från och med den första månaden efter födseln till dess att barnet fyller 16 år. Har du adopterat får du barnbidrag från den första månaden efter att du ha fått barnet i din vård.

Om ditt barn fyller 16 år under juli–september, så får du det sista barnbidraget i september. Det första studiebidraget kommer i oktober. Flerbarnstillägget för oktober kommer i mitten av november. Om ditt barn fyller 16 år under oktober–december, så får du det sista barnbidraget i december.

Vem var förespråkare för barnbidraget?

Alva och Gunnar Myrdal var ledande förespråkare för införandet av barnbidrag, de argumenterade för barnbidrag i boken Kris i befolkningsfrågan från 1934. Den nuvarande modellen med så kallat allmänt barnbidrag, oavsett inkomst, infördes 1948 och var på 260 kronor per barn och år, motsvarande 4 597,75 SEK 2010.

Vad är ett barnbidrag?

Barnbidraget är ett ekonomiskt stöd till föräldrar och kan ses som en slags kompensation för alla kostnader som man får till följd av att man vårdar barn. Bidraget är inte öronmärkta för någonting särskilt, utan ska hjälpa föräldrar att uppfylla sina försörjnings- och vårdnadsplikter gentemot sina barn.

Vad är allmänna barnbidraget?

Barnbidraget är ett generellt bidrag, som karaktäriseras av att det utgår med fasta belopp per barn oavsett föräldrarnas inkomst. Barnbidraget regleras i socialförsäkringsbalken. Den tidigare lagen (1947:529) om allmänna barnbidrag har upphört att gälla i och med införandet av socialförsäkringsbalken.

När lanserades Barnbidraget i Sverige?

Här får du en genomgång av barnbidragets historia. I Sverige så lanserades den första varianten av barnbidrag år 1937. Det var då ett inkomstbaserat bidrag och förslaget till detta kom från Socialdemokratiskt håll. Syfte var att med detta bidrag stötta bättre behövande mödrar, exempelvis änkor och handikappade.

https://www.youtube.com/watch?v=3IWBPEGjJdA

Share this post