Frågor

Vad innebar foreningsstamma?

Vad innebär föreningsstämma?

En gång om året ska en föreningsstämma hållas i bostadsrättsföreningen och dit ska alla medlemmar kallas. På stämman fattas bland annat beslut om att fastställa resultat- och balansräkning, hur resultatet ska disponeras och om styrelsens ledamöter ska beviljas ansvarsfrihet.

Hur går en stämma till?

Mötet följer dagordningen som finns i årsredovisningen. Mötet genomförs enligt vanlig förenings-‐ praxis och ska ge alla medlemmar möjlighet uttrycka sina åsikter och ställa frågor samt att fatta viktiga beslut för föreningen. Alla medlemmar har möjlighet att i förväg lämna förslag (motioner) till stämman.

Vad händer om årsstämma inte hålls?

Vad riskerar företaget om stämman inte hålls i rätt tid? Om en planerad extra bolagsstämma ställs in riskerar företaget att inte kunna fatta och genomföra de beslut som stämman var tänkt att behandla. Här är det upp till företaget att överväga vilka eventuella nackdelar en inställd eller senarelagd bolagsstämma medför.

Hur håller man en årsstämma?

På bolagsstämman ska deltagarna följa dagordningen och stämmans ordförande ska se till att någon skriver ett protokoll .

  1. Tid för årsstämman.
  2. Plats för bolagsstämman.
  3. Rösta på bolagsstämman.
  4. Närvara på bolagsstämman.
  5. Ta hjälp av advokat eller liknande om det behövs.
  6. Lagar och regler.

Vad är fastställande av röstlängd?

Vid omröstningar i församlingar där röstande kan komma och gå brukar röstlängden i samband med varje omröstning utgöras av de röstberättigade som var närvarande vid tidpunkten då röstlängden fastställdes (justerades). Röstlängden kan då fastställas löpande i samband med varje omröstning.

Vad innebär extrastämma?

Det vanligaste är att det är styrelsen som anser att extrastämma behövs till exempel när ett ärende enligt stadgar eller lag kräver ett stämmobeslut eller att styrelsen i linje med aktsamhetsprincipen vill att alla medlemmar i föreningen ska fatta ett viktigt beslut.

Share this post