Rekommendationer

Nar lamnade svenska trupper Afghanistan?

När lämnade svenska trupper Afghanistan?

Sveriges bidrag till den internationella militära insatsen ISAF i Afghanistan pågick mellan 2001 och 2014. När insatsen övergick till Resolute Support Mission (RSM) 2015 deltog Sverige från starten till och med slutet av maj 2021, då den sista svenska truppen lämnade landet.

Hur många svenska tolkar i Afghanistan?

För en vecka sedan var det enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) grundlagsvidrigt att ta hem de afghanska tolkarna som offrat sig för att tjänstgöra åt svenska soldater, och det handlade dessutom om så många att det närmast hade varit en omöjlig uppgift – kanske uppemot 10 000.

Hur många svenska soldater har tjänstgjort i Afghanistan?

Svenska insatsen i Afghanistan var Sveriges bidrag till de internationella militära insatsstyrkorna ISAF och Resolute Support Mission i Afghanistankriget (2001–2021). Insatsen pågick från år 2002; till en början som en underrättelseenhet. Kontingentens personalstyrka uppgick i februari 2010 till cirka 500 soldater.

Hur väljs överbefälhavare?

Den svenske överbefälhavaren – i dagligt tal kallad ÖB – tillsätts i likhet med andra chefer med amirals- och generalsrang av regeringen. I samband med utnämningen av en ny överbefälhavare befordras denne till 4-stjärnig amiral eller general. Överbefälhavarens uppgift är att leda myndigheten Försvarsmakten.

Vad säger ÖB?

Höga försvarschefer har under hösten vittnat om en personal som går på knäna och hur förnyelsearbetet tar tid. ”Man ska inte utesluta något utfall”, säger ÖB om det rådande säkerhetsläget. Experter talar om att anslagen trots allt inte kommer att räcka, givet det nya säkerhetsläget.

Hur mycket pengar har Sverige skickat till Afghanistan?

Sverige brukar ge ungefär en miljard kronor i bistånd till Afghanistan varje år. Nästan hälften av pengarna har gått till den afghanska staten. Det är den delen av biståndet som Sida nu stoppar. Det är 448 miljoner kronor.

Share this post