Ny

Hur anmaler jag 10 pappadagar?

Hur anmäler jag 10 pappadagar?

För att kunna ansöka om 10-dagar på Mina sidor måste båda föräldrarna ha svenska personnummer eller samordningsnummer. Om du har svenskt personnummer eller samordningsnummer men inte den andra föräldern kan du istället ansöka på blankett. Ring kundcenter på 0771–524 524 för att beställa en blankett.

Hur länge kan man spara pappadagar?

Om ditt barn är fött den första januari 2014 eller senare så kan du ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år eller när barnet slutar årskurs 5 i grundskolan. Men efter att barnet har fyllt 4 år kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt.

När är sista dagen att ansöka om föräldrapenning?

Om du har ansökt senast den 10:e i månaden och din ansökan är komplett, så får du normalt pengar den 25:e samma månad. Handläggningstiden kan bli längre om vi behöver utreda ditt ärende lite mer. Då kommer pengarna den 25:e månaden därpå.

Vilket datum måste man ansöka om föräldrapenning?

För att få föräldrapenning ska du först anmäla och sedan ansöka om föräldrapenning. Här anmäler du föräldrapenning. Du kan anmäla när du vill, men senast samma dag som du vill ha föräldrapenning för.

När ska pappan anmäla sig till Försäkringskassan?

Bekräfta faderskap eller föräldraskap Om ni inte är gifta när barnet föds kommer den gravida föräldern att få alla dagar med föräldrapenning och ensam vårdnad om barnet. För att den andra föräldern också ska kunna bli vårdnadshavare och få sina föräldrapenningdagar måste ni bekräfta faderskapet eller föräldraskapet.

Kan du få ersättning för 10 dagars ledighet vid förlossningen?

Den förälder som inte är gravid kan få ersättning för 10 dagars ledighet i samband med att barnet föds. Dagarna ska ge möjlighet att vara med vid förlossningen, lära känna barnet och ta hand om andra barn i familjen. Ersättningen du får heter tillfällig föräldrapenning.

Vem har rätt till ledighet?

Det är Försäkringskassan som betalar ersättning för 10-dagar till medarbetaren. Du som arbetsgivare betalar ingenting. Vem har rätt till ledighet? Det är i första hand den förälder som inte varit gravid som har rätt till de tio dagarna.

Vad skiljer ledighet och rätt till betald ledighet?

Lagen skiljer på rätten till ledighet i sig och rätt till betald ledighet. Det kallas ledighet för enskild angelägenhet. Arbetsgivaren ska då, utifrån sin egen policy, bevilja eller avslå din ansökan. Det ligger alltså helt inom arbetsgivarens rätt att leda verksamheten att ta ställning till din ledighetsansökan.

Hur många dagar kan man vara ledig när man är föräldraledig?

När man är föräldraledig så har man rätt att vara ledig vardera 240 betalda dagar, eller 480 dagar om du är ensam. Du kan dock dryga ut din ledighet genost ta obetalda dagar om man kan klara sig utan ekonomisk ersättning.

Share this post