Trendig

Vad ar ett Uppehallstillstandskort?

Vad är ett Uppehållstillståndskort?

Du som får uppehållstillstånd får ett uppehållstillståndskort som är ett bevis på att du har tillstånd att vara i Sverige. Kortet har ett datachip som innehåller dina fingeravtryck och foto på dig. Du ska alltid ha ditt uppehållstillståndskort med dig vid kontakter med till exempel myndigheter och sjukvården.

Hur länge gäller ett uppehållstillstånd för besök i Sverige?

Ett uppehållstillstånd för besök gäller som längst upp till ett år, men oftast högst sex månader. En person som vill besöka Sverige kortare tid än tre månader behöver inget uppehållstillstånd, men kan behöva ett visum. Ett visum är ett tillstånd för att tillfälligt resa in och vara i ett land under högst 90 dagar.

Vad är permanent uppehållstillstånd?

Permanent uppehållstillstånd (PUT) är något som Migrationsverket prövar och beslutar om. Permanent uppehållsrätt (PUR) kan EU-medborgare få om de har bott lagligt i Sverige i fem år utan avbrott. Det kan även gälla familjemedlemmar till EU-medborgare som bor i Sverige.

Vad är uppehållstillstånd för att söka asyl i Sverige?

Uppe­hålls­till­stånd för att söka skydd (asyl) En person som är förföljd eller riskerar förföljelse eller omänsklig behandling i sitt hemland kan söka asyl i Sverige. Den som söker asyl lämnar sin ansökan till gränspolisen när han eller hon reser in i Sverige, eller på en av Migrationsverkets ansökningsenheter.

Vad menas med permanent uppehållstillstånd?

Om du har ett permanent uppehållstillstånd innebär det att du har rätt att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid. Om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd innebär det att du får stanna i Sverige en begränsad tid. Här hittar du information om vad som gäller när du vill resa från Sverige.

Vad händer om uppehållstillstånd?

Om du har uppehållstillstånd och vill fortsätta bo i Sverige efter att ditt tillstånd har gått ut ska du ansöka om att förlänga ditt uppehållstillstånd. Du ansöker enklast på webben. På den här sidan hittar du information om hur det går till att göra en webbansökan om att förlänga uppehållstillstånd.

Måste man ladda på Elbilsplats?

Det är många som undrar om det är okej att du som inte har en elbil parkerar på en avgiftsbelagd plats med laddstolpe. Det korta svaret är ja – så länge platsen inte är särskilt skyltad för endast elfordon eller laddhybrid går det bra!

Vad är skillnaden mellan medborgarskap och permanent uppehållstillstånd?

Redan som PUT-hållare får du bl. a. stanna i Sverige hur länge du vill, arbeta i Sverige och rösta till kommun- och landstingsfullmäktige. De största skillnaderna med att ha svenskt medborgarskap är exempelvis rösträtt till riksdagsvalet och att kunna jobba i visa yrkor t.

Får man stå på Elbilsparkering utan att ladda Göteborg?

Först behöver du ha ett parkeringstillstånd på en parkeringsanläggning som är utrustad med laddplatser, därefter laddar du vid behov och betalar i appen. Får jag en egen plats att ladda min elbil på? Nej, laddplatserna delas av de som har tillstånd att parkera på parkeringsanläggningen.

Är det förbjudet att parkera på laddplats?

I Trafikförordningens tredje kapitel, paragraf 54 står följande: ”På en laddplats får endast fordon som kan laddas externt med elektrisk energi för fordonets framdrivning parkeras eller stannas.”

Share this post