Rekommendationer

Kan man patentera mjukvara?

Kan man patentera mjukvara?

Programkod eller rena affärsmetoder går inte att patentera i Sverige. Men en uppfinning av teknisk karaktär där det ingår en affärsmetod, eller som genomförs eller kan genomföras av ett datorprogram, kan vara patenterbar. På PRV behandlar vi appar som mjukvarurelaterade uppfinningar.

Kan man patentera läkemedel?

Det går inte att patentera sådant som enbart är en upptäckt, till exempel identifieringen av en ny gen. Men om man ger genen en användning som läkemedel eller diagnosverktyg, då är detta en uppfinning som kan patenteras. Patentet gäller oftast en ”isolerad DNA-molekyl med [en viss] nukleotidsekvens”.

Kan man patentera en metod?

En idé som endast består av ett datorprogram eller en plan, regel eller metod för en affärsverksamhet har ingen teknisk karaktär och kan därför inte patenteras. Däremot kan uppfinningar av teknisk karaktär som delvis består av en affärsmetod, eller som kan genomföras av ett datorprogram, vara patenterbara.

Vad är patenterbart?

En patenterbar uppfinning: är ny. har uppfinningshöjd. och kan tillgodogöras industriellt.

Vad kallas läkemedel utan patent?

Licensläkemedel är läkemedel som inte är godkända till försäljning på den svenska marknaden, men där Läkemedelsverket har lämnat ett särskilt tillstånd till försäljning, vanligtvis till en enskild patient.

Vad är ett tilläggsskydd?

Tilläggsskydd – Supplementary Protection Certificate, SPC. I vanliga fall krävs ett tillstånd för att kunna utnyttja uppfinningar som avser läkemedel eller växtskyddsmedel. För att få tillstånd krävs att medlen utreds grundligt för att ta reda på om de till exempel är säkra för användarna och miljön.

Vad menas med industriellt tillämpbar?

För att din uppfinning ska gå att patentera måste den uppfylla vissa villkor. Uppfinningen ska vara ny, ha uppfinningshöjd, och den ska vara industriellt tillämpbar, vilket betyder att den ska lösa ett problem med hjälp av teknik.

Vad krävs för att uppfylla kraven på ett mönsterskydd?

För att du ska kunna registrera en design behöver designen vara ny och ha särprägel. Du kan läsa mer om detta på vår sida om design. Kontakta oss här om du behöver hjälp med att bedöma om din design uppfyller kraven för att få skydd.

Share this post