Rekommendationer

Vad raknas som missforhallande?

Vad räknas som missförhållande?

Med missförhållanden avses såväl utförda handlingar som handlingar som någon av försummelse eller av annat skäl har underlåtit att utföra och som innebär eller har inneburit ett hot mot eller har medfört konsekvenser för enskildas liv, säkerhet eller fysiska eller psykiska hälsa.

Vad är ett missförhållande enligt lex Sarah?

Anmälan enligt lex Sarah. Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst, där även SiS och LSS ingår, ska detta anmälas till IVO.

Vilket syfte har lex Sarah och lex Maria?

Lex Sarah och lex Maria tillämpas på vår verksamhet Lex Sarah rör omsorg och sociala delar av omsorgen och nämns i Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lex Maria rör hälso- och sjukvård via Patientsäkerhetslagen.

Vad är anledningar till lex Sarah och lex Maria anmälningarna gå in på IVO statistik för lex Maria & lex Sarah titta på statistiken för 2019?

Vanligaste händelserna till en anmälan De fem vanligaste händelserna för lex Sarah- anmälningar under 2014-2018 är att en beviljad insats blivit felaktigt utförd, att rättssäkerhet brustit4, att en beviljad insats inte utförst, bemötande och fysiskt våld/övergrepp av personal5.

Vad ska anmälas enligt lex Maria?

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Denna regel kallas lex Maria.

Vad är det för skillnad mellan en avvikelserapport och en lex Sarah rapport?

Inom området avvikelser för verksamhet enligt SOL och LSS skiljer vi på avvikelser som rapporteras enligt Lex Sarah och Annan avvikelse (se nedan under ställningstagande). När en avvikelse inträffar ska den uppmärksammas och rapporteras. Verksamheter som regleras i lagstiftning i LVM och LVU omfattas också.

Share this post