Frågor

Nar uppfanns den forsta gitarren?

När uppfanns den första gitarren?

Den moderna gitarren har sannolikt sitt ursprung i Spanien, där den använts sedan 1200-talet. Åtminstone två instrument kallade ”gitarrer” användes i Spanien omkring år 1200: guitarra latina (latinsk gitarr) och guitarra moresca (morisk gitarr).

Var tillverkas Hagströms gitarrer?

Hagströms gitarrer, tillverkade i Älvdalen i Dalarna, har använts av de otvivelaktigt största i branschen och med unik konstruktion och design på sina gitarrer gjorde man sig världsberömd under en handfull decennier på 1900-talet.

När uppfanns akustisk gitarr?

Om man ska nämna en specifik upphovsman dyker namnet José Alguini ofta upp, då han år 1194 e.Kr. konstruerade ett instrument som sägs ha lagt grunden till dagens akustiska gitarr.

Vad är en Levin gitarr värd?

Nylonsträngade Levin-gitarrer tillverkade i Sverige brukar prismässigt hamna runt 3000–5000 kronor. De som tillverkas i Asien ligger vanligtvis runt 1000–2000.

Vem uppfann den första gitarren?

Gitarrens ursprung är omtvistat, men det är känt att de antika grekerna hade olika stränginstrument med resonanslåda. Under historiens lopp skulle det finnas en mängd föregångare såsom kithara, vihuela, cittra och banjo samt andra stränginstrument som utvecklats parallellt med gitarren.

När blev gitarr populärt?

I och med att grammofonindustrin kom i gång på allvar på 1920-talet, spreds och dokumenterades den folkliga gitarrmusiken och kom så småningom att lägga grunden för hela den västerländska popindustrin, där gitarren har förblivit en grundbult.

Vilka är gitarrens släktingar?

Lutan är egentligen ett samlingsnamn för många stråkinstrument, bland dem gitarren, som tillsammans med bland annat violiner, fioler och vevliran räknas till korthalsade lutor. Gitarren har till skillnad från lutan endast sex strängar. Den har också en rak hals, medan lutans hals är vinklad.

Hur fungerar gitarrer?

När du spelar gitarr, drar du en sträng bort från sitt vilotillstånd, och släpper. Eftersom strängen är lite elastisk, börjar den svänga fram och tillbaka, den vibrerar. Varje gång en gitarrsträng rör sig, pressar den ihop luften på ena sidan, och förtunnar den på den andra. Förtätningar och förtunningar.

Vilken familj tillhör gitarren?

Gitarren såväl som lutan har sitt ursprung i instrumentet kithara (grekiska) eller cithara (latin), som tillhör lyrfamiljen och är besläktat med harpfamiljen.

Hur många strängar på en gitarr?

En akustisk gitarr kan ha sex, sju eller tolv strängar. Klassiska gitarrer brukar ha de höga strängarna av nylon medan folk-/popgitarrer brukar ha de höga strängarna av metalltråd. De låga strängarna brukar vara spunna.

Vad heter föregångaren till gitarren?

Hur många oktaver har en gitarr?

En oktav är detsamma som intervallen mellan en ton och samma ton på en högre tonhöjd. Detta är egentligen enklare att illustrera på ett piano där klaviaturen upprepar sig symmetrisk. På gitarren, som totalt innefattar fyra oktaver, handlar det om tolv tonsteg och där två toner spelas på olika strängar.

Hur uppfanns elgitarren?

Den första elgitarr som fabrikstillverkades gjordes av Rickenbacker och kallades för “The Frying Pan”, eftersom den faktiskt såg ut som en stekpanna. Kroppen var liten och rund och liknade snarare en banjo än en gitarr.

Vem uppfann el gitarren?

Paul Bigsby byggde 1947-48 en elektrisk gitarr formad som en relativt modern gitarr med LP kropp åt sin vän Merle Travis, medan Leo Fender slutförde sin modell 1949.

Har gitarrens utseende förändrats?

Åtminstone två instrument kallade ”gitarrer” användes i Spanien omkring år 1200: guitarra latina (Latinsk gitarr) och guitarra moresca (morisk gitarr). Guitarra moresca hade rundad rygg, bred greppbräda och flera ljudhål. Guitarra Latina hade ett ljudhål och smalare hals. En spansk gitarr från 1581 finns bevarad.

Share this post